POČELA JE NOVA ERA Vučić: Ovo je veličanstveno, novo lice Srbije
Alo!/Tanjug ilustracija

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas primopredaji novog voza za velike brzine “Štadler KIS S” kompanije “Štadler Busnang AG” (Stadler Bušnang AG).

Na Železničkoj stanici "Novi Beograd" organizovan je prikaz novog voza i polazak na probnu vožnju.

Uz predsednika Vučića je i ministar građevinarstva Tomislav Momirović.

U pitanju su "dabldeker" vozovi, a kako je predsedniku Vučiću rečeno, to je model KIS. 

- Sve izgleda veličanstveno - rekao je predsednik i našalio se da tu može i šah da igra.

Inače, ovi vozovi se koriste u metropolama, između ostalog u Moskvi.

POČELA JE NOVA ERA Vučić: Ovo je veličanstveno, novo lice Srbije

Alo

 

 

- Ovo je sve drugačije. Nova Srbija, drugačija Srbija, promenjeno sve. LJudi kada kažu vozovi oni su navikli na spora vozila, a ovo je potpuno drugačije.

Kako je predsednik rekao, tri garniture su koštale 51 milion, a postoji više od 300 mesta u jednom vozu.

- Divno izgleda, i pogled na Kule Beograd je fantastičan.

- Zaista je fantastično - rekao je predsednik Vučić ne krijući oduševljenje.

Predsednik je posmatrajući panoramu Beograda naglasio da ćemo morati da pravimo nove, moderne delove Beograda, ali da je pored toga imperativ da sačuvamo istorijski deo grada.

POČELA JE NOVA ERA Vučić: Ovo je veličanstveno, novo lice Srbije

Alo

 

 

Obraćanje vlasnika kompanije "Štadler Busnang AG"

Vlasnik kompanije na samom početku razgovora zahvalio se svima na ovoj prilici da Srbiji isporuči ovakav voz.

- Ovo je već druga narudžbina iz Srbije, ovi vozovi su prodati u mnogim zemljama širom sveta, a sada i u Srbiji. Ovo je voz sa mnogo posebnih sadržaja za same putnike i njihovu udobnost prilikom vožnje. Prvi ugovor potpisali smo u aprilu, a sada ga i isporučujemo, što je rekordan rok dostava - rekao je vlasnik i dodao da će u istom tempu isporučiti i ostalih 18. 

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se svima na saradnji, ali i dolasku povodom ove svečane primopredaje prvog brzog voza u Srbiji.

- Godinama ništa nije rađeno na Železnici, propadale su nam pruge, vozovi... A danas možemo da se pohvalimo da smo kupili prvi moderni i brzi voz. Računajte da od prvog marta, ovm divnim vozom, možemo da putujemo od Beograda do Novog Sada - rekao je Vučić i dodaje da je ovo nova era, novo vreme za Srbiju. 

POČELA JE NOVA ERA Vučić: Ovo je veličanstveno, novo lice Srbije

Alo

 

 

- Ovo je nešto što još nismo videli, nešto na šta ćemo morati da se naviknemo, na ovu lepotu. Srbija po prvi put ima ovakav voz, kakvog nema nigde u regionu - ističe predsednik i dodao da ima mesta za bicikle, prtljag, aparate za kafu i sokovo, a biće i za nas punačke i po nešto za pojesti, rekao je predsednik kroz osmeh.

Vučić je dodao da je ovo velika novina i dokaz koliko se Srbija u poslednjih par godina promenila. Koliko je narod počeo da veruje u sebe i svoje mogućnosti, to je Srbija i dobila.

POČELA JE NOVA ERA Vučić: Ovo je veličanstveno, novo lice Srbije

Alo

 

 

- Švajcarskoj sam posebno zahvalan, kako zbog ovog voza, tako i zbog dualnog obrazovanja u Srbiji koja nam donosi velike mogućnosti! Ponosan sam na ovaj voz i moram se zahvaliti još jednom svima - rekao je predsednik i dodao:

- Snovi zaista postaju realnost kada u njih verujete i kada za njih vredno radite.

Vučić naglašava da će ovi vozovi ići u narednom periodu kroz celu Srbiju, te je čestitao Srbiji i svim građanima.

- Hvala vam na poverenju i što ste verovali da čuda možemo da verujemo, da ih ostvarimo, i to u najkraćem mogućem vremenskom periodu. Svima hvala mnogo, a neka živi Srbija, mi ćemo gledati da još brže ide napred, baš kao i ovaj voz - rekao je predsednik za kraj obraćanja.

Pitanja novinara

O vakcinaciji

- Ne znam ko nije vakcinisan u Vladi Srbije, smatram to izuzetnom neodgovornošu prema građanima. Nagledao sam se mnogo većeg licmerja - rekao je Vučić i dodao da će se on vakcinisati sutra ili u sredu. 

On je rekao da ako ide u Glagzov, vakcinisaće se u sredu.

- Verovatno ću to na Sajmu da uradim - rekao je Vučić.

- Već 5 dana nam padaju brojke, posebno padaju u Beogradu, ali i u Nišu i Kragujevcu - rekao je Vučić.

Železnička i autobuska stanica u Beogradu

- Da pokušam da vam odgovorim, ne želeći da se pravdam. Mi i danas nismo spremni za radove, zbog naših dozvola, iako privatni partner jeste. Krećemo u građevinske radove stanice u martu 2022. godine.

-  U februaru ili martu biće prebačen saobraćaj na novu stanicu na Novom Beogradu, a svi radovi na samoj stanici biće završeni do kraja godine -

Situacija u BiH

- Ja sam spreman za razgovore, nije mi važno gde će razgovori da se održavaju, istu želju za mirom, imaću u svakom gradu, bilo to u Beogradu, Sarajevu ili negde drugo. Za mene je kancelarija mesto u kome se vode razgovori o našoj Srbiji, a to što neki pričaju da im "neće pasti kruna s glave", a posle im padne, to ćete morati njih da pitate

Napadi na sina Danila

- On nema leksus, nije stigao u Požegu leksusom, već je stigao škodom, službenom, štićena je osoba. Sam njegov greh je što ništa loše nije učinio. Nema apartmane u Londonu od 3 miliona evra i 50 kafića u Beogradu, već radi u jednoj vinoteci. Valjda to nekome ne odgovara -komentarisao je Vučić napade na njegovog sina.

Večernji list: Vučić bio u Petrinji 1991. godine

- Ja sam mnogo puta išao u Hrvatsku, kao dete, sa roditeljima često sam išao tamo i sećam se da sam gledao Svetsko prvenstvo u fudbalu, sećam se ekskurzije sa decom 1984. i 1985. godine sa roditeljima, kod drugara, i u Dubrovnik da gledam Zvezdu, ali nisam do sada nikada bio na teritoriji gde me povezuju sa sukobima, pogotovu nisam išao ni u Vukovar, ni Knin, ni Petrinja... Nikada ni kao mali nisam išao u Petrinju. Kada sam išao na kampanju po Krajni, tada sam išao sa 500 novinara. Sada zamislite da dođemo do onoga što je ključno pitanje, tamo se nekim ljudima sudi na osnovu iskaza takvih svedoka, na osnovu gnusnih laži. 

Eskobarova izjava 

- Šta je tu novost? Amerika je pre tri godina krenula u tu vrstu politike "obostranog priznanjaj". Nama priznanje ne treba, mi smo priznati svuda.

Amerika je velika sila i ovo je pitanje strateških političkih odluka koje su Amerikanci doneli.

Sa tim moramo da računamo. Vi morate da imate u vidu da mi imamo 470 puta manji BDP od Amerike. To znači da treba da razumemo okvire u kojima se krećemo.

 Mi imamo svoje stavove i svoju politiku.

- Mi ćemo da čuvamo svoje i da se ne zameramo onima koji su jači. 

- Da ja pretim Americi, smešno je priznaćete.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Boris

29.10.2021 11:09

Moderni vozovi Koji ce konacno pruziti najveci konfor za putnike Koji gravitiraju ka ovom pruznom pravcu

Zorana

29.10.2021 11:36

Predivno izgleda. Lepe vesti za našu železnicu.

Jana

29.10.2021 12:58

Od demokrata do danas, kao da zivimo u drugoj galaksiji, sve sad kao u apoteci, a pre samo blato.

Tinka

29.10.2021 14:29

Novi moderni brzi vozovi omogućiće brži i jeftiniji prevoz putnika i time doprineti razvoju turizma i privrede.

Zeljko

29.10.2021 21:18

Tako je, ovo je tek početak i verujem da će ovakvih brzih vozova uskoro biti širom Srbije.

stevo

30.10.2021 00:51

Modernizacija železnice je pun pogodak!