GLASANJE 3. APRILA, NOVA PRAVILA ZA KAMPANJU
Tanjug

Ovo je suština u sastanka o izbornim uslovima, bez prisustva stranaca, koji je održan u Skupštini Srbije, uz učešće predsednika Aleksandra Vučića.

Na sastanku je bilo reči da će izbori zbog zakonskih rokova biti raspisani u dva dana - parlamentarni i gradski 15. februara, na Sretenje, dok će predsednički biti "zakazani" 3. marta.

Takođe, predloženo je da opozicija ima stalne predstavnike u biračkim odborima na izbornim mestima i da se uvede takozvani izazov, što podrazumeva da se može tražiti provera rezultata sa određenih biračkih mesta, nasumičnim izborom.

U ranijim rundama pregovora je usaglašeno da se novac za kampanju deli na drugačiji način - 30 odsto će partije dobijati pre glasanja, a 70 odsto posle, a na osnovu dobijenih mandata. Sada je taj odnos 20 naprema 80 procenata.

Takođe, broj potrebnih potpisa za izlazak na izbore manjinskih stranaka je smanjen sa 10.000 na 5.000 potpisa.

Dogovoreno je i da "funkcionerske kampanje" nema sedam dana pre glasanja. To znači da kandidati za predsednika i poslanike ne smeju da učestvuju u svečanostima početka ili završetka infrastrukturnih radova. Dogovor je i da vanparlamentarne stranke dobiju mesta u stalnom sastavu Republičke izborne komisije.

GLASANJE 3. APRILA, NOVA PRAVILA ZA KAMPANJU

Buducnost srbije

 

 

Kada je reč o medijima, kako je objasnio, javni servisi su se već izjasnili o tome šta bi bio njihov predlog, koje će emisije uvesti i kako će pratiti kampanju. Takođe, biće poslato i pismo ostalim medijima da imaju u vidu dogovorene demokratske principe.

Inače, u radnom sporazumu nema tog predloga, ali se pominjalo da se može desiti da se od javnih servisa traži da deo prostora za politički marketing ustupe i besplatno.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da neće potpisati dokument dok ne vidi završnu verziju i Predsedništvo ne donese takvu odluku. Dodao je da je njegov pokret tražio da sedam vodećih medija dostavi planove za povećanje prostora ustupljenom opoziciji, kao i formiranje nadzornog tela za praćenje izbora.

Na ovom sastanku teme razgovora nisu bili samo izborni uslovi.

Predsednik je govorio i o Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj, u kontekstu pritisaka koje ćemo imati u narednom periodu u vezi sa ovim nacionalnim pitanjima.

BONUS VIDEO :

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading