PREDSEDNIK SRBIJE U ŠUMARICAMA Vučić položio venac kod spomenika streljanim đacima (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!

 

Predsednik Vučić položio je venac kod spomenika streljanim đacima u Kragujevcu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je na moleban u Šumaricama u Kragujevcu kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu kako bi obeležili godišnjicu stradanja.

 

 

Vence su položili i ministri u Vladi Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, Vojske Srbije, verskih zajednica, Grada Kragujevca, SUBNOR-a, kao i učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

Obeležavanju prisustvuju ministri Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i brojni građani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas molebanu u Šumaricama u Kragujevcu, kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu.

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, na dan kada su pre 80 godina nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima je ubijeno i 300 đaka i nastavnika Muške gimnazije.

 

 

Tog 21. oktobra 1941. godine, nemački okupator je u znak odmazde streljao srpske civile.

Povod za streljanje

Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa jedinicama pokreta otpora 16. oktobra, na putu Kragujevac - Gornji Milanovac.

Nacisti su tada imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika, a na osnovu naredbe nemačkog generala Franca Bemea od 10. oktobra, za jednog ubijenog Nemca streljaće se 100 Srba, dok će za ranjenog biti ubijeno 50.

Odmazda je prvo izvedena 19. oktobra u okolnim selima, 20. oktobra je počela u Kragujevcu, a 21. oktobra đaci viših razreda gimnazije su odvedeni i ubijeni.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (9)

Loading
Snezana

21.10.2021 10:15

Srbiaj se uvek morati setiti neduznih zrtvih stradali u drugom sveckom ratu!

Лола

21.10.2021 10:41

Молимо се за страдале. У мислима с присутнима...стравичан догађај.

Ruzica

21.10.2021 11:25

Ocekivala sam da Angela Merkel, kada je zadnji put bila u Srbiji, poseti Sumarice. Tu bi bila mnogo veca u ocima Srba. Vili Brant je posetio logor u kojima su vecinom ubijeni Jevreji,a bilo je i drugih i time je pokazao svoju velicinu. Neka je vecna slava nasima sahranjenima u Sumaricama.

Luna

21.10.2021 12:33

Srbija i dalje pamti stravičan zločin koji se dogodio u Drugom svetskom ratu, kada su Nemci streljanli nedužne civile,među kojima su bili đaci Kragujevačke gimnazije. Čuvamo sećanje,spominjemo naše žrtve.Trudimo se da im odamo zasluženi pomen i poštovanje.

Rebic A

21.10.2021 12:53

Velika cast se mora ukazati za ovako znacajan i tuzan istorijski dogadjaj.Srbija pamti.

Julija

21.10.2021 12:57

Cuvacemo vecno secanje nad neduznim zrtvama, stradalim u Drugom svetskom ratu. Srbija to nikada nece zaboraviti.