PAJTIĆ ĆUTI O AFERI TESLA BANKE, A TADIĆ IZBEGAO ODGOVOR Fondovi za razvoj služili kao protočni bojleri za finansiranje kampanja prethodne vlasti!
Foto: Youtube/Printscreen

Fond za razvoj Srbije i Fond za razvoj Vojvodine služili su kao protočni bojleri za finansiranje političkih kampanja prethodne vlasti i nije slučajno što su baš ta dva fonda osnivači Tesla banke, tvrdi direktor Centra za vladavinu prava Ivan Ninić.

Tesla banka, koja je osnovana 2011. na inicijativu Milorada Pupovca, lidera Srba iz Hrvatske, a osnivački udeo od ukupno tri miliona evra dali su Fond za razvoj Srbije i Fond za razvoj Vojvodine, početkom 2018. otišla je u stečaj, a njenim poslovanjem se u svojoj knjizi (objavljenoj pre dva dana) bavi i Martina Dalić, bivša potpredsednica vlade Hrvatske.

Jedan od hrvatskih deoničara banke, vlasnik "Sladorane" Marinko Zadro još 2013. pitao je da li je tačno da novac ide Demokratskoj stranci Borisa Tadića. Odgovor na ovo pitanje nikad nije stigao, a Ninić navodi da tužilaštvo Srbije treba da se pozabavi ovim slučajem.

Ninić kaže da su pomenuti fondovi služili za plasiranje novca za koji se zna da nikada neće biti vraćen, kao i da se nikada neće utvrditi lična odgovornost u slučaju da se novac nezakonito potroši.

PAJTIĆ ĆUTI O AFERI TESLA BANKE, A TADIĆ IZBEGAO ODGOVOR Fondovi za razvoj služili kao protočni bojleri za finansiranje kampanja prethodne vlasti!

Foto: Youtube/Printscreen

 

- Ti fondovi su bili protočni bojleri za finansiranje političkih kampanja tadašnje vlasti i privatnih aranžmana pojedinaca koji su upravljali tim novcem. Tužilaštvo bi moralo da formira predmet i krene s predistražnim postupkom. Sve ovo miriše na Agrobanku, Razvojnu banku Vojvodine, a svi znamo šta je to - društvo u kabinetu donese odluku šta će da radi i sve se prevali preko grbače naroda, a nikad se ne sazna ko je odgovoran - navodi on.

Pupovac, od koga je i potekla ideja o formiranju banke, bio je tri godine na čelu Nadzornog odbora, iako je to bio sukob interesa, o čemu u svojoj knjizi "Agrokor - slom ortačkog kapitalizma" piše Dalićeva.

Bivša potpredsednica hrvatske vlade i ministarka privrede kaže da je sve što je znala o poslovanju Tesla banke i kršenju zakona u vezi s tom finansijskom institucijom navela u knjizi.

Na pitanje zašto se žmurilo na Pupovčevo kršenje zakona tri godine, te kako je došlo do toga da i Ivica Todorić bude jedan od deoničara banke, ona kaže:

- Ne znam kako je došao da bude deoničar, ali znam da je Pupovac bio u Nadzornom odboru iako je to sukob interesa. "Agrokor" je bio deoničar i sledom tog zakona takve povezanosti bi se, kao što sam napisala i u knjizi, mogle smatrati sukobom interesa.

Ukupni gubici Tesla banke, otkako je osnovana, iznose oko šest miliona evra. Deo dugova banke se prelio i na Razvojni fond Vojvodine (osnovan 2013), odnosno Vladu Vojvodine, koja je osnivač tog fonda.

Matijević: Sve nas interesuje gde su naše pare

Petar Matijević, vlasnik industrije mesa "Matijević", bio je jedan od deoničara Tesla banke, a u razgovoru za Kurir kaže da je dao 100.000 evra kad je banka osnovana.

- Odmah sam video da to neće dobro raditi. Banka je imala mali osnivački kapital i nismo mogli da budemo konkurentni svetskim bankama u Hrvatskoj. Drugo, za banku je iznajmljena neka skupa zgrada, bilo je mnogo administracije, oko 30 zaposlenih, bili su joj veći rashodi od prihoda - kaže Matijević, a na pitanje da li je on izgubio taj svoj kapital, kaže:

- Normalno da sam izgubio, neću ga više nikad videti. Sve nas interesuje gde su naše pare. Ne može se tako osnivati banka, politika lokalna da osniva banku, i uzeti za direktore propale bankare.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading