Premijerka Brnabić o izveštaju Evropske komisije: Najbolji koji smo imali do sada, napredak u svim oblastima
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanueleom Žofreom koji joj je predao godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU. Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kako je rekla premijerka Srbije, izveštaj je kompleksan i pokriva sve segmente našeg političkog i društvenog života.

- Ovo je daleko najbolji izveštaj o napretku koji smo imali. U nekim aspektima sam očekivala još povoljniji izveštaj. Konstatovan je napredak u skoro svim oblastima. Konstatovan je napredak u svim političkim kriterijumima i u oblasti vladavine prava. Evropska komisija je sama konstatovala da je Vlada Srbije dala prioritet reformama. Ovo je snažna politička poruka našoj zemlji.

Prema rečima Emanuela Žofrea, ovaj izveštaj izrađuje komisija i to je iskrena procena stanja koj ese bazir ana činjenicama prikupljenim od Vlade Srbije, naš esopstvene procene i organizacija civilnog društva.

- Važno je svima predstaviti izveštaj. On se objavljuje posle samita na Brdu kod Kranja. Srbija je prihvatila novu metodologiju. Izveštaj beleži i povećan broj reformi koje je srpska vlada postigla u prethodnom periodu, kao što je ustavna reforma, revizija kodeksa ponašanja Narodne skupštine... Imamo mere za zaštitu novinara, nešto je urađeno, još treba da se uradi po pitanju bezbednosti novinara. Ovo su najskoriji napori koji treba da se pojačaju. Važno je istaći podršku EU cilju i ambiciji Srbije da otvori dva klastera, 3 i 4. Nastavak reformi je zaista važan. Voleli bismo da vidimo u Skupštini smanjenje zapaljivog jezika. Može mnogo više toga da se uradi. Imamo reformu javne uprave. Moramo da vidimo napredak u borbi protiv organizovanog kriminala. Postoji nova strategija o ratnim zločinima, da Srbija ubrza tempo kojim se realizuju istrage. Srbija je umereno pripremljena i razvija funkcionalnu tržišnu ekonomiju. EU će nastaviti da podržava Srbiju ka evropskom putu. Već smo obezbedili oko 200 miliona bespovratne pomoći, a imamo i značajne zajmove - rekao je Žofre.

Kako je navela Jadranka Joskimović, ovo je jedan od boljih izveštaja koje smo u poslednjih nekoliko godina imali.

- Izveštaj pruža uvid u opšti utisak o tome kako zemlja, sa koliko posvećenosti, motivisanosti sprovodi reforme. Taj utisak može biti ocenjen kao dobar utisak. Kao zemlja, vlada i građani prihvatili smo da usred igre prihvatimo nova pravila igre. Ovo je proces koji traje, ali napredak je evidentiran u svim oblastima. To su važne stvari, nisu male stvari. Što se tiče klastera, sva poglavlja su sada grupisana u šest klastera. Sve smo uradili za dva klastera to jest 12 poglavlja. U okviru klastera 1, u poglavljima 23 i 24 u vladavini prava konstatovan je napredak u svim oblastima. Napredak je negde veći, negde manji, ali je svakako evidentiran kao napredak - navela je Joksimović.

Izveštaj je deo godišnjeg paketa proširenja koji je u Strazburu, pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, predstavio evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Varheji je rekao da je Srbija ispunila merila za otvarnje klastera 3 i 4 i podržao ambiciju Srbije da što pre moguće otvori i druge klastere. On je istakao da vlasti u Srbiji imaju evropske reforme kao svoj prioritet i da su ispunile veliki broj preuzetih obaveza na putu ka EU članstvu.

Varheji je naglasio da u Srbiji postoji obnovljena posvećenost reformskom procesu.

Naveo je da Srbija mora da nastavi i produbi reforme u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, slobode medija i u unutrašnjem procesuiranju ratnih zločina.

- Neverovatan iskorak je što konačno imamo ograničeni napredak - rekla je Brnabić govoreći o oblasti slobode izražavanja.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading