STIŽU SPECIJALNI HELIKOPTERI U slučaju katastrofe, Srbija će biti spremna
Alo

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je na današnjoj sednici Skupštine Srbije da će Sektor za vanredne situacije MUP-a, zahvaljujući odluci i beskrajnoj podršci predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, uskoro kupiti dva specijalizovana protivpožarna helikoptera koji su među najboljima na svetu.

„Kada planiramo kapacitete za odbranu od različitih prirodnih katastrofa koje mogu da zadese našu zemlju, mi razmišljamo i o regionu. Mi ćemo, zahvaljujući odluci i beskrajnoj podršci predsednika Aleksandra Vučića, vrlo brzo kupiti dva protivpožarna helikoptera. U pitanju su „kamovi”, najbolji na svetu. Kada je u pitanju borba protiv katastrofa, bićemo najopremljeniji u regionu, hoćemo i moći ćemo da pomognemo celom regionu. Srbija razmišlja regionalno, mi mislimo i o drugim zemljama, o drugim ljudima, da li će im biti potrebna naša pomoć, ne mislimo samo o sebi", rekao je ministar policije.

Ministar Vulin je istakao poslanicima u Narodnoj Skupštini da je Sporazum o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa sa Republikom Austrijom od velikog značaja.

„Veoma je važno što ćemo imati Sporazum o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa sa Republikom Austrijom. Videli ste proteklog leta kako je čitava Evropa gorela. Videli ste u kakvom su se problemu našle i zemlje koje su bogatije, neki kažu i organizovanije, nego što je Republika Srbija. Republika Srbija je prošlog leta imala više od hiljadu požara na otvorenom, ali zahvaljujući radu Sektora za vanredne situacije i radu Dobrovoljnih vatrogasnih društava nijedan nije bio katastrofalan, a svaki je mogao biti katastrofalan. U Severnoj Makedoniji, u Republici Srpskoj, u Grčkoj imali smo katastrofalne požare. Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova im je pomogao na svim ovim lokacijama i po onome što nam govore, oni sa kojima smo se zajedno borili protiv vatrene stihije, da nije bilo srpskih vatrogasaca, stihija bi bila mnogo pogubnija. Imao sam tu čast i zadovoljstvo da budem sa našim vatrogascima i u Severnoj Makedoniji i u Grčkoj, mogu da vam kažem da tamo gde je stao srpski vatrogasac, tamo gde smo mi postavili liniju, požar nije prošao. Nijedno drvo nije stradalo, tamo gde smo mi bili. Na Eviji su spasena čitava sela i gradovi zato što su srpski vatrogasci bili tu. Takav sad sporazum postižemo i sa Republikom Austrijom, gde ćemo moći jedni drugima da pomažemo i u takvim situacijama da prenosimo znanja, da prenosimo iskustva, jednostavno jedni drugima da budemo na usluzi”, rekao je ministar Vulin.

Egipat i promena odluke o Kosovu

Govoreći na temu Predloga zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju o vojnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade arapske Republike Egipat.

Ministar Vulin je poručio da je to odlična prilika da Egipat upoznamo sa našom odbrambenom industrijom i svim onim što Republika Srbija može da ponudi.

„Egipat je velika, moćna zemlja sa izvanrednom vojskom, zemlja koja kupuje mnogo na tržištu naoružanja, zemlja koja ima tradiciju saradnje sa nama i ovo je odlična prilika da razgovaramo. Ovo je odlična prilika da ih upoznamo sa našom odbrambenom industrijom i svim onim što naša država može da ponudi. Mnogi generali i mnogi oficiri iz Egipta su bili školovani u našoj zemlji, pamte svoju mladost u Srbiji. Da smo možda imali ovakvih sporazuma više, ne bi nam islamska braća koju su dovela kojekakva arapska proleća, priznavali Kosovo. Egipat je važna i velika zemlja. Da nije bilo tih islamskih terorista na njenom čelu, možda ni Kosovo ne bi bilo priznato od strane Egipta. Na nama je da radimo da Egipat još jednom razmisli o svojoj odluci i da se ponovo vrati tamo gde mu je mesto, a to znači na stranu međunarodnog prava”, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u Skupštini Srbije.

Komentari (0)

Loading