MARIJA ZAHAROVA: „Srpski svet“ je humanitarni koncept i potpuno opravdan, za Rusiju neprihvatljivo stvaranje „velike Albanije“!
Foto: EPA/EPA/MAXIM SHIPENKOV

Prema njenim rečima, „promovisanje planova za stvaranje ‘velike Albanije’ grubo protivreči odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i podriva stabilnost u regionu“.

„Posebno je čudno čuti da se kršenje temeljnog dokumenta za kosovsko* rešenje proglašava za ključni cilj političke karijere lidera jedne od zemalja regiona Balkana“, naglasila je portparolka.

Marija Zaharova je dodala da se „takve štetne izjave apsolutno ne uklapaju u kontekst zajedničkih napora Beograda i Tirane za stvaranje jedinstvenog tržišta koji se zajedno sa Skopljem preduzimaju u okviru regionalne inicijative ‘Otvoreni Balkan’“.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova izrazila je nadu u „adekvatnu reakciju zapadnih pokrovitelja“ kosovskog* projekta na „ovu očiglednu provokaciju“.

„Izuzetno je iznenađujuće što oni dozvoljavaju takve subverzivne pozive, dok napadaju Beograd zbog njegovog opravdanog humanitarnog koncepta ‘srpskog sveta’ koji nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, zaključila je Zaharova.

Kosovsko*-albanske strukture u Prištini jednostrano su 17. februara 2008. proglasile nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu republiku ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Iran, Španija, Grčka i niz drugih država. Pod pritiskom Evropske unije, srpske vlasti su 2011. godine započele pregovore sa administracijom kosovskih* Albanaca u Prištini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading