Vučić na sastanku sa šefom diplomatije Kuvajta
Printscreen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Države Kuvajt Ahmedom Naserom Al-Mohamed Al-Ahmed Al-DŽaber Al Sabahom.

 

Predsednik je izrazio zadovoljstvo zbog njegovog učešća na skupu posvećenom 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja.

Vučich je tom prilikom konstatovao da je poseta ministra Al Sabaha prva poseta jednog šefa kuvajtske diplomatije Beogradu u novije doba, jer posete na nivou ministra spoljnih poslova nije bilo još od postojanja SFRJ, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Ministar Al Sabah preneo je pozdrave emira Kuvajta, koga je predsednik Vučić pozvao da poseti Srbiju.

Vučić i Al Sabah saglasili su se da bi češća razmena poseta zvaničnika dveju zemalja doprinela tome da Srbija i Kuvajt jasnije sagledaju mogućnosti za saradnju, posebno ekonomsku, koja je trenutno daleko ispod realnih mogućnosti i ne odražava dobre odnose dveju zemalja.

Kako se navodi, s tim u vezi su naglasili značaj obnavljanja rada Mešovite komisije za saradnju, a ministar Al Sabah je izneo konkretne predloge za saradnju, koji su, kako je rekao, proistekli iz novih okolnosti koje je donela aktuelna pandemija, a to su oblast zdravstva, poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i obrazovanje i IT sektor i sektor veštačke inteligencije.

Takođe, dogovoreno je da je u vezi toga pripremi mapa puta saradnje.

Ministar Al Sabah je podsetio da je čuvene vodotornjeve, simbol modernog Kuvajta, izgradila kompanija iz Srbije i rekao da se nada da će još takvih simbola obeležiti istorijske veze dveju zemalja.

Podsećamo, manifestacija koja se održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih jedan je od najvažnijih političkih skupova u svetu, a uprkos pandemiji virusa korona u naš glavni grad dolaze mnogi predsednici, premijeri i šefovi diplomatije zemalja iz celog sveta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Mala plava

10.10.2021 13:22

Srbija vodi dobre bilateralne odnose ,posebno je vazno danas ih ocuvati i vratiti se uzajamnom poštovanju mira ,nemesanja u politiku drugih postovanju suvereniteta i integriteta

Julija

10.10.2021 13:26

Nadam se da ce ovaj sastanak sa ministrom spoljnih poslova Drzave Kuvajt Ahmedom Naserom Al-Mohamed Al-Ahmed Al-DZaber Al Sabahom, proteci u najboljem redu.

Мијо

10.10.2021 13:32

Све похвале на овом што ради наш председник још једном је показао велику способност и одговорност што се тиче дипломатије и свега осталог. Очекујем даћемо на овом састанку постићи добре резултате које се тичу даљег напретка и развоја наше земље.

Filip

10.10.2021 15:14

Puno sreće predsedniku na predstojećim sastancima.

Zeljko

10.10.2021 15:21

I pored korone treba se naći vremena i prostora za ovako sličnu saradnju sa našim prijateljskim zemljama.