MINISTAR SELAKOVIĆ Zahvalnost Vatikanu na razumevanju za poziciju Srbije oko Kosova
Printscreen/HappyTV

"Boreći se za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbija insistira da je kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji ne samo srpsko, već hrišćanske Evrope i da ni po koju cenu ne sme da se prepusti razornom plimskom talasu nehrišćanskih i suštinski neevropskih ideologija i sistema vrednosti", naveo je u Selaković u poruci koja je pročitana na otvaranju izložbe povodom 100 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca sa Vatikanom. 

Izložba u Državnom arhivu Srbije, prema rečima Selakovića, pokazuje koliko su temelji na kojima možemo da gradimo saradnju sa Vatikanom čvrsti i duboki.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Vladimir Marić pročitao je poruku ministra Selakovića, u kojoj je šef srpske diplomatije podsetio da je Srbija od početka novovekovne državnosti nastojala da sa Vatikanom uspostavi efikasnu komunikaciju kako bi se odnos među hrišćanima rešavao na miran i, u skladu sa naprednim srpskim ustavotvornim rešenjima iz 19. veka, moderan način.

Ministar je podsetio da priča o stogodišnjici odnosa nije uvek bila priča o uspehu, ali je nedvosmislena potvrda konstantne želje Srbije da se među pravoslavcima i rimokatolicima Balkana stvore i izgrade temelji stabilnih i bratskih odnosa koji ne bi počivali na "narcizmu malih razlika", već na pripadnosti zajedničkoj hrišćanskoj porodici i vrednostima.

Selaković je naglasio da će Srbija nastaviti da gradi odnose sa Svetom Stolicom zasnovane na poverenju i saradnji i da svim građanima rimokatolicima garantuje verska prava i slobode.

"Takvo je bilo naše opredeljenje u 19. veku, kada je nastajao Sretenjski ustav, a takvo je i danas. Srbija želi da bude uzor kada je reč o građanskim pravima i slobodama", naveo je ministar.

Selaković je izrazio želju da naredni vek diplomatskih odnosa Srbije i Vatikana bude prožet svešću o zajedničkim vrednostima i interesima.

Prvi sekretar Apostolske nuncijature monsinjor Simon-Peter Lukiamuzi ocenio je između ostalog da izložba predstavlja mali deo veza Srbije i Svete Stolice, koje imaju veliki potencijal.

Ambasador Srbije pri Vatikanu Sima Avramović naveo je da izložba "Srbija i Sveta Stolica 1878-1914" pokazuje i kolika je u 19. veku bila svest o značaju saradnje sa Vatikanom.

Izabrana arhivska građa pruža uvid kako u život katoličke zajednice u Srbiji, tako i u kontinuirane napore istaknutijih srpskih državnika na uspotavljanju i razvijanju saradnje s Vatikanom.

Prema rečima ambasadora, izložba čija postavka uključuje i diplomatsku prepisku srpskih diplomata sa papama Lavom XIII, Pijem X i Benediktom XV predstavlja razvoj odnosa između Srbije i Vatikana, i značajan deo naše istorije, koji, iako govori o prošlosti, trasira puteve ka budućnosti.

"Izložba govori o drugačijoj Srbiji od one kakvu zamišljamo u 19 veku, koja nam pokazuje koliko je Srbija bila na pravom putu i koliko su brojni srpski političari još tada, od Jovana Ristića, Ilije Garašanina, preko Andre Nikolića i Nikole Pašića, bili svesni važnosti dobrih odnosa sa Svetom Stolicom", rekao je on.

Među izloženim dokumentima izdvajaju se i odluke Aleksandra Karađorđevića i Miloša Obrenovića o novčanom pomaganju katoličke crkve i one koji se odnose na rad rimokatoličkih škola u Beogradu i Nišu.

Izložba, autora Miroslava Perišića, Aleksandra Markovića i Jelice Reljić 18. oktobra biće otovrena u Rimu na Pontifikalnom lateranskom univerzitetu, eksteritorijalnom delu Vatikana.

Na svečanosti je govorio i direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading