OTKRIVENO: Evo šta piše u Deklaraciji koja će biti usvojena danas na Samitu EU i Zapadnog Balkana
Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Iako je ranije bilo objavljeno da se podrška EU neće naći na stolu pred liderima regiona, ipak se desilo suprotno.

Upavo time i počinje nacrt dokumenta, prenose beogradski mediji. U prvoj tački Brisel daje "nedvosmislenu podršku" evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pozdravlja "posvećenost partnera iz Zapadnog Balkana evrospkoj perspektivi", i konstatuje da je to u obostranom interesu i da ostaje zajednički strategijski izbor.

- EU ponovno potvrđuje svoju predanost procesu proširenja i odluke donete na osnovu verodostojnih reformi partnera, poštenih i strogih uslova i načela sopstvenih zasluga. Dodatno ćemo pojačati zajednički angažman kako bismo pokrenuli političke, ekonomske i društvene promene regiona, istovremeno priznajući napredak koji je Zapadni BAlkan postigao. Podsećamo i na važnost toga da EU može održati i produbiti svoj razvoj, osiguravajući tako svoju sposobnost za integraciju novih članica - navodi se u prvoj tački.

Iznenađenje je, međutim, tačka broj 3, koja se tiče toga EU želi da partneri iz Zapadnog Balkana pričaju o njoj.

- EU je daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator. Neviđene razmere i dometi ove podrške moraju da budu potpuno prepoznate i prenošene u javnim debatama i komunikaciji od strane partnera - piše u ovoj stavki.

Takođe, među prvih deset tačaka, i to pod rednim brojem 6., je ona koja se tiče dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi pod palicom Evropske Unije.

- Potpuno podržavamo napore specijalnog predstavnika Evropske Unije za dijalog između Beogarad i Prištine i ostala pitanja Zapadnog Balkana i od dve strane očekujemo konkretan napredak i normalizaciju odnosa, koja je kritična za stabilnost i razvoj celog regiona i koja će osigurati nastavak njihovog evropskog puta - navodi se u dokumentu.

Dalje se konstatuje podrška koju su zemlje Zapadnog Balkana dale jedna drugoj i EU tokom pandemije vursa korona, ali i tvrdi da će EU nastaviti da daje podršku, i to kroz nabavku vakcina.

Ukazuje se na sredstva u iznosu od 30 miliona evra u narednih sedam godina na ime Zelene agende, od kojih će devet milijardi biti kroz grantove a 20 milijardi kroz investicije.

Podseća i da su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale da će se povezati sa jedinstvenim tržištem EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading