PORUKA IZ ZAGREBA Patrijarh Porfirije: "Granica crkve se ne menja"
Tanjug

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u Zagrebu da kanonske granice Crkve se ne menjaju nužno sa granicama država.

Patrijarh, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, u besedi posle božanstvene liturgije, ukazao je, između ostalog, na paralelu između Bogorodice i Crkve i istakao da je ona koja je rodila Spasitelja sveta, jeste i Majka sveta, upravo onako kako je to i Crkva.

- Kao i Crkva, i Bogorodica je Majka svih: bliska svima, sve razume, sve zastupa - kazao je Patrijarh i naglasio da postoje mnogi koji ponekad iz neznanja pogrešno razumeju Crkvu Hristovu.

- Crkva nema granica, ne samo istorijskih, nego nema granica ni između ovoga i onoga sveta. Kako onda Crkva može da se poistoveti sa bilo kojom, makar i najvažnijom, najmoćnijom, najlepšom zemljom na svetu ili sa bilo kojim narodom - upitao je patrijarh.

Istakao je da je, osim Hrista, sve relativno.

- Države, nekada su veće, nekada manje, neke traju vekovima i milenijumima, a neke, koje su bile moćne i silne i zauzimale ogromne prostore, danas ne postoje. Nas ne interesuje širenje i sužavanje država. Kanonske granice Crkve se ne menjaju nužno sa granicama država - rekao je Patrijarh i podsetio na reči vladike Nikolaja: "Mi čekamo Hrista, a ne bolje vreme".

Poručio je da Crkvu ne žele da poistovećuju sa bilo kojom državom, a kamoli sa, kako je kazao, bilo kojom partijom, i "činićemo sve svim silama, duhovnim, raspoloživim, da ne dozvolimo da nama bilo ko manipuliše".

- U našem vremenu se stvaraju mnogi konstrukti, fikcije, virtuelne stvarnosti koje oni, koji hoće Crkvu da uvuku u razne nesporazume i političke igre, koriste kao polaznu tačku, polazeći od tog virtuelnog konstrukta kao realnosti koja nikakve veze nema niti sa prirodom Crkve, niti sa njenim ambicijama, niti sa njenim služenjem - naveo je.

Istakao je da u Crkvi zaista nema Grka ni Jevrejina, jer Gospodpoziva da u Crvi svi budu jedno.

- Međutim, u džungli, u prašumi silnih interesa od ovoga sveta, razni - imajući oruđa, ali, ako hoćete, i oružja medijska u rukama - mogu da stvaraju lažne slike i da onda i od Crkve proizvode ono što niti je bila, niti jeste, niti će biti - jedna je od poruka patrijarha, saopštila je Mitropolija zagrebačko- ljubljanska.

Komentari (0)

Loading