SVAKI SUSRET VUČIĆA I ERDOGANA JE VEOMA VAŽAN Korisno intenziviranje dijaloga Beograda i Ankare
Printscreen

Svaki susret predsednika Srbije Aleksandra Vučuća sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom je veoma važan, jer po prirodi stvari sva politička pitanja na Balkanskom poluostrvu moraju biti razmatrana u intenzivnom političkom dijalogu Srbije i Turske, kao dve najznačajnije države na tom prostoru, kaže državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

"Veoma je korisno intenziviranje političkog dijaloga zvanične Ankare i Beograda i to može blagotvorno da se odrazi na rešavanje krupnih, važnih političkih pitanja u našem regionu, bilo da je u pitanju BiH ili pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Starović za Tanjug uoči sastanka predsednika Srbije i Turske sutra u Istanbulu.


Starović dodaje da je, uprkos činjenici da se pozicije po mnogo čemu razlikuju, politički dijalog pravi put kroz koji se može doći do približavanja stavova i poslati pozitivne poruke regionu i međunarodnoj zajednici.

On očekuje da će tokom radnog doručka dvojice predsednika, kroz dva dana u Turskoj, dominirati važna politička pitanja za koje je neophodan konstatan politički dijalog, kao i ekonomske teme.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Starović podseća da su različiti stavovi Ankare i Beograda po tom pitanju, ali da je poslednjih nekoliko godina došlo do blagih pozitivnih korekcija u delovanju Turske.

Ističe da je za nas sada važno da obezbedimo podršku Turske procesu dijaloga Beograda i Prištine, kroz koji bi se došlo do obostrano prihvatljivog, kompromisnog i održivog resesnja.

"Svesni smo da nekog velikog preokreta ne može da bude, ali bi podrška procesu dijaloga u ovom momentu za nas bila veoma značajna", rekao je Starović.

Po pitanju BiH, Starović je dodao da Turska ima svoje interese u toj zemlji, čije bošnjacke političke partije u Turskoj traže snažan politički oslonac, te da je to realnost koja se mora imati u vidu, ali da je, u tom smislu, dragoceno konstruktivno postavljanje Turske i to što Ankara prepoznaje znacaj učešća svih država potpisnica Dejtonskog sporazuma u političkom dijalogu o budućnosti BiH.

"Spremni smo da pozivitno odgovorimo na sve inicijative koje bi došle iz same BiH, a koje bi podržala oba entiteta, sva tri konstitutivna naroda i koje bi podrazumevale direktnije ukljčivanje Hrvatske i Srbije, ukoliko do takvih inicijativa dođe", rekao je Starović.

Ukazao je da će fokus razgovora biti i na ekonomiji, budući da se beleži rast spoljnotrgovinske razmene Srbije i Turske, kao i da je u Srbiji prisutno sve više turskih investicija, koje se realizuju u najnerazvijeniim područjima Srbije.

Komentarišući "zgusnutu" agendu predsednika Vučića, koji se ovog meseca sastaje sa brojnim zvaničnicima, Starović je rekao da dolazi do intenziviranja određenih spoljnopolitičkih procesa i da naš region, Balkan u celini, ali pre svega Zapadni Balkan, sve više dolazi u centar pažnje svetske diplomatije.

"Na nama je da, kao i do sada, zadržavamo ozbiljan, konstruktivan i proaktivan pristup, da se pozicioniramo kao faktor stabinosti u regionu, kao država koja pruža ruku saradnje svim susedima, i koja na kredibilan način predstavlja svoje spoljnopolitčke prioritete i delovanje svim najvažnijim igračima u međunarodnoj areni. Uveren sam da će delovanje predsednika Vučića biti potpuno proaktivno", rekao je Starović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading