JEZIVO, UPRAVNIK OVK LOGORA SMRTI PORUČIO Mustafa: Nije mi žao što sam Srbe klao!
Youtube/Printscreen

Mustafa snosi pojedinačnu i komandnu krivičnu odgovornost za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pripadnici OVK protiv civila koje su prethodno zarobili u spomenutom logoru.

„Tereti se za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Odgovoran je za pomenuta krivična dela koja su izvršena nad najmanje šest lica“, stoji u optužnici.

Specijalni tužilac Džek Smit kazao je na početku suđenja u Hagu da žrtve dve decenije čekaju na pravdu. Smit je u uvodnoj reči rekao da nikada ne može da istekne rok za odgovornost za ratne zločine.

- Određene vođe OVK koristile su svoja ovlašćenja i sprovodile brutalne radnje i ubistva nad svojim sunarodnicima. U postupku protiv Mustafe tužilaštvo će pozvati nekoliko preživelih žrtava optuženog - Albanaca, Srba, Roma i drugih koji nisu podržavali OVK, rekao je glavni tužilac Džek Smit.

Među svedocima protiv nekadašnjih komandanata OVK kojima se sudi u Hagu biće i nekoliko osoba iz međunarodne zajednice. Predstavnica tužilaštva Kler Loson rekla je da će ti svedoci moći da se pojave pred sudom i da su im obezbeđene specijalne mere zaštite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading