Usvojen Zakon o očuvanju ćirliličnog pisma u Srbiji i Republici Srpskoj
YouTube/ Printscreen

Donošenje zakona je inicirao predsednik Vučić, kao i član Predsedništva BIH Milorad Dodik pa se tako istovetan zakon usvoja i u Skupštini Republike Srpske.

Zakonom se širi se krug subjekata koji je u obavezi da koristi ćirlicu, a to su ona preduzeća koja imaju većinsko učešće javnog kapitala, kao i javni servisi RTS i RTV.

Takođe, privatna preduzeća koja se odluče da koriste ćirlicu u svom radu imaće poreske olakšice.

Zakon predviđa i da kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirlici.

Poručeno je iz skupštine i da donošenje zakona neugrožava nikog ko govori drugim jezikom ili piše latinicom.

I Republika Srpska usvojila Zakon o očuvanju ćiriličnog pisma

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas, po hitnom postupku, Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Za zakon je na posebnoj sednici Narodne skupštine RS, održanoj na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, glasalo 70 poslanika, dva su bila protiv, a uzdržanih nije bilo, prenosi RTRS.

Ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u RS, kao nematerijalnog kulturnog nasleđa. I Skupština Srbije je danas usvojila Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirličkog pisma.

Donošenje zakona inicirali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srosju član Predsedništva BIH Milorad Dodik. Srbija i Republika Srpska obeležavaju danas Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Komentari (0)

Loading