Stevanović: Sa EBRD potpisan Ugovor o garanciji države Srbije za realizaciju projekta uvođenja pametnih brojila u Srbiji

U Vladi Srbije potpisan je i Ugovor o zajmu između Vlade i EBRD-a, čija je vrednsot 40 miliona evra a potpisali su ga direktor Poslovnog sistema Elektrodistribucije Srbije Saša Stefanović i generalni direktor Sektora održive infrastrukture u EBRD Nandita Paršad.

- Potpisali smo Ugovor o garanciji Vlade Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kao i Ugovor o finansiranju prve faze projekta za pametna brojila ukupne vrednosti 40 miliona evra. Na ovaj način smo načinili jedan od najznačajnijih koraka u realizaciji najvažnijeg cilja energetske politike Vlade Srbije koji podrazumeva uvođenje novog načina merenja utroška električne energije - rekao je državni sekretar Stevanović.

Ministarstvo rudarstva i energetike

 

On je dodao da je ukupna vrednost projekta uvođenja pametnih brojila vredna 80 miliona evra i da se sprovodi u dve faze, pri čemu smo je danas zaključen ugovor o finansiranju prve A faze.

- Realizacija podrazumeva nabavku i instalaciju sistema, pripadajućeg softvera i zamenu oko 205.000 pametnih brojila. Projekat kreće sa realizacijom tokom ove godine i završava se do 2025. godine kada je reč o prvoj fazi, dok je za realizaciju čitavog projekta rok 2027. godina - kazao je Stevanović.

Stevanović se zahvalio timu EBRD-a na ažurnosti i kooperativnosti prilikom preuzimanja svih aktivnosti koje su prethodile zaključenju ova dva veoma važna ugovora.

Ministarstvo rudarstva i energetike

 

Predviđeno je uvođenje pametnih brojila u Čačku, Nišu i Kraljevu. Ovo su tri prva grada u Srbiji u koja će do 2025. godine biti instalirana pametna brojila, a koja će smanjiti gubitke na distributivnoj mreži, emisiju ugljen-dioksida i obezbediti kvalitetnije snabdevanje električnom energijom.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka je istakla da Srbija pravi gubitke u distributivnoj mreži u iznosu od oko 200 miliona evra i dodala da je instalisanje pametnih brojila jedan od načina da se ti gubici smanje. Ukazala je da će pametna brojila smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 5.000 tona godišnje, a biće od pomoći i onima koji će električnu energiju proizvoditi i trošiti iz solarnih panela.

Ministarstvo rudarstva i energetike

 

- Ali, to nije jedina prednost ovog projekta, on će doprineti smanjenju emisija ugljen-dioksida za pet hiljada tona godišnje, ali i pomoći svima koji su na putu energetske tranzicije, odnosno prozjumerima koji će proizvoditi i trošiti energiju iz obnovljivih izvora. Da bismo živeli kvalitetno, moramo imati kvalitetnu električnu energiju, to najbolje znaju građani u određenim delovima Srbije. Danas smo potpisali ugovor za prvih 40 miliona evra, država je dala garancije za to, razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni - navela je Mihajlović.

Direktor poslovnog sistema "Elektrodistribucije Srbije" Saša Stefanović rekao je da će se kroz ovaj projekat nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije.

- Benefiti su veliki, kako za "Elektrodistribuciju Srbije", tako i za građane. Moći ćemo da pratimo kvalitet isporučene energije i da građanima isporučimo energiju kakvu zaslužuju, a moći ćemo i da identifikujemo svako oštećenje i smanjimo gubitke - poručio je on.

Komentari (0)

Loading