LSV: Uvesti obavezu vakcinacije za zdravstvo, prosvetu i sve javne službe
Foto: Printscreen

"Poslednji podaci o velikom broju zaraženih, hospitalizovanih i umrlih govore da je poslednji trenutak da se načini ovaj korak.

Vakcinisano je svega 50% građana, što očito nije dovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta.


Pojedine države, pre svega SAD, Francuska, Italija, Grčka i Slovenija, propisale su obaveznost vakcinacije za pojedine službe u državi.


U SAD je, na primer, uvedena obaveza vakcinacije radnika u preduzećima koje broje više od 100 zaposlenih. Na taj način se očekuje porast broja vakcinisanih za 20%.


Primedbe da Ustav Republike Srbije ne dopušta uvođenje obaveze vakcinisanja ne stoje, jer je jasno da Ustav garantuje prava i slobode građana, ali ne po cenu ugrožavanja drugih pojedinaca i opšteg interesa.


Potrebno je pomenuti i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kojem se protiv zarazne bolesti može odrediti obavezna vakcinacija, ako se utvrdi opasnost od prenošenja.


Država Srbija mora povući ovaj konkretan korak i na taj način sprečiti porast broja zaraženih, hospitalizovanih i umrlih.


Nažalost, jasno je da je veliki deo stanovništva potpao pod uticaj antivakserskog pokreta koji snažno deluje u Srbiji. 


Protiv neodgovornih pojedinaca se mora boriti jasnom i nedvosmislenom politikom poštovanja nauke i struke.


Pojava vakcine je u XX veku spasila milione života, posebno dečijih, i za 25 godina produžila očekivani životni vek građana.


Država u borbi protiv koronavirusa mora slediti nauku. Sve ostalo bi bilo neodgovorno i opasno po građane", rekao je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading