NA N1 NE MOGU DA PREŽALE ŠTO SRBIJA GRADI BRZU PRUGU Srbi gradili svoju 3 godine, a Hrvati 3 decenije, ali njihova je bolja!
Foto: Alo.rs

Novinar N1 Petar Gajić upitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako to da nova brza pruga nije izgrađena ranije već je trebalo tri godine.

Gajić je kao primer naveo prugu u Hrvatskoj koja je navodno bolja od one koja se gradi u Srbiji.

- E moj Gajiću, možete da izmišljate koliko hoćete, nikad vam se činjenice ne poklapaju sa željama - odgovorio je Vučić, a potom i dodatno objasnio razliku između pruge u Hrvatskoj i Srbiji.

No, kako su sa N1 navikli da je sve hrvatsko bolje i lepše nego srpsko jer je to zvanična uređivačka politika ovog izrazito antisrpskog medija, ekipa Alo došla je do podataka o pruzi koja se gradi u Hrvatskoj, a koji razotkrivaju još jednu u nizu manipulacija.

Nizinska pruga

Naziv nizinska pruga odnosi se na železnički pravac Rijeka - Zagreb - Botovo, gde je i granica sa Mađarskom.

Ideju nizinske pruge promovisala je vlada Ive Sanadera u jeku investicionog buma tokom kojeg su se godišnje gradile stotine kilometara auto-puteva u Hrvatskoj.

Obnova železničkih pruga trebalo je da donese novi investicioni zamah, ali finansijska kriza 2008. godine raspršila je megalomanske planove.

SDP-ova vlada Zorana Milanovića preuzela je projekat, ali je nakon analize troškova i koristi 2012. godine odustala od gradnje nove pruge i odlučila se za rekonstrukciju postojeće, uz gradnju dodatnog koloseka samo na određenim dionicama.

Povratkom HDZ-a na vlast nizinska pruga ponovo postaje strateški projekat od nacionalne važnosti, ali su se problemi nastavili. Osim političkog lutanja, stvar je zakomplikovao ulazak Hrvatske u EU 2013. godine.

Svu dotadašnju izrađenu dokumentaciju Brisel je ignorisao i tražio ponovno dokazivanje trasa i njihovih karakteristika ako Hrvatska želi da se projekat finansira iz fondova EU.

Dakle, na gorku žalost N1, pruga se gradi decenijama, a kako se sada planira biće završena tek 2030. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Milivoje

24.08.2021 14:01

Slazem se s ovim. Opozicija ne moze nikako da prihvati ogroman uspeh koji belezi nasa vlast, nasa drzava!

Rade

24.08.2021 15:36

Meni nisu jasni Srbi koji podržavaju N1,dal bi i jedan mediji u HR mogao da 100 deo pljuje koliko pljuju Srbe,i da je sve loše što Vučko radi,da smo malo pametniji a nismo nebi oni dana bili u Srbiji,a to što smo prodane duše o tome da ne pričamo?!nama nijedan političar,precednik,vojskovođa ne valja!!!jel nam je bolje tuđe!?ali pisaće generacije ko je i koliko uradio za Srpstvo!!!

Zoki

26.10.2021 20:02

@Rade - To nisu srbi to su Jugosloveni..

Suncica

24.08.2021 20:33

Pokazali smo da mozemo kao drzava da realizujemo projekte kao sto je ovaj zeleznicki i da daljim sprovodjenjem strukturnih reformi jacamo nasu ekonomiju.

bane

25.08.2021 08:53

Boli ih napredak Srbije,pa to ti je,ali sto pre se pomire sa realnoscu,tim bolje po njih!