"VOJVOĐANIN" NA POPISU Čanak priznaje lažnu državu, promoviše mržnju prema našem narodu, a sada traži i novu naciju!
Printskrin

Pošto su pred nama izbori, oni se vraćaju radikalnijim stavovima ne bi li na sebe skrenuli pažnju i dobili neki glas više.

Ovako Milenko Jovanov, potpredsednik SNS, inače Kikinđanin, odgovara na inicijativu koju su ovih dana lider LSV Nenad Čanak i njegov koalicioni partner Aleksandar Odžić iz Vojvođanske partije predočili ministarki Gordani Čomić, a u kojoj traže da se na predstojećem popisu 2021. prvi put omogući da se žitelji APV u rubrici "nacionalna pripadnost" izjašnjavaju kao - Vojvođani.

Foto: Printscreen

 

Jovanov dodaje da u kontekstu predstojećih izbora rastu pritisci na Srbiju, a i u ranijim sličnim prilikama, uvek su autonomaši iz Vojvodine bili u prvim redovima.

- Neće uspeti jer je njihova politička snaga nejaka, nemaju podršku naroda što su pokazali i prošli izbori - poručuje Jovanov i podseća da su pre deset godina, uoči popisa autonomaši na bilbordima pozivali ljude da se u rubriku "nacionalna pripadnost" upišu kao Vojvođani/ke, a da su njihovu poruku "Ja sam Vojvođanin, znam ćirilicu i to sva slova" mnogi doživeli kao uvredu.

Inicijativu Čanka i Odžića ne podržava ni dr Balint Pastor, potpredsednik SVM i šef Poslaničke grupe SVM u Narodnoj skupštini.

- Mi smo se uvek zalagali da svako ima pravo da se izjašnjava kao pripadnik nacije prema svom osećanju i od tog principa ne odustajemo. Međutim, vojvođanska nacija ne postoji, postoji Vojvodina kao zavičajna odrednica - rekao je Pastor.

Sudeći po tvrdnji predsednika Vojvođanske partije, ova obnovljena inicijativa naišla je na razumevanje ministarke Čomić i njenih saradnika na sastanku održanom ovih dana u Novom Sadu.

- Ohrabruju razgovori sa predstavnicima Ministarstva za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog na čelu sa ministarkom Gordanom Čomić, kao i razumevanje za zajedničku inicijativu LSV i VP povodom predstojećeg popisa stanovništva 2022. godine da se svim građanima omogući osnovno ljudsko pravo na slobodno izjašnjavanje i vojvođanski identitet koji je nesporan - naveo je predsednik Vojvođanske partije.

Kao argument za tvrdnju da "vojvođanski identitet nije sporan", Odžić navodi da posle raspada SFRJ veliki broj građana i građanki doživljava Autonomnu Pokrajinu kao Jugoslaviju u malom i kao svoj dom.

ZA KOGA RADI ČOMIĆEVA?

Drago mi je da ministarka Čomić ima razumevanja za ideju LSV i VP, jedino ne znam ko će u Skupštini i Vladi Srbije da im podrži te suštinski antisrpske stavove. Mislim da i mi kao vladajuća stranka treba da se preispitamo kome smo sve dali mandat u srpskoj vladi i da li svi ti ljudi rade u korist države Srbije ili saučestvuju u pritiscima sa pozicija ministara - kaže Jovanov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
sara

21.08.2021 13:39

Lik mu govori više od reči, provokator, kontraš, mrzitelj, loš čovek, nezadovoljan životom!!!!.

kokan

21.08.2021 13:57

Kako se ono zove, mislim, drugi naziv za smeće, e, to sam mislio. I pun džak pokvarene slanine izmešano sa balegom...

kmet

21.08.2021 13:58

Čanak, Čaana, Čanak, on nemože biti ništa drugo nego ono što mu prezime znači. To je obična mala posudica za vodu koju on pokušava da što više zamuti kako bi istakao svoju važnost i ako može da se na mala vrata ugura za lidera vojvođana. Da mu je leba bez motike to je najslađa pozicija, ali ta mašta neće da mu se ostvari.

ilija

21.08.2021 13:58

on može da naredi sebi a ne drugome svi ovi koi su protiv svoje zemlje treba zatvoriti

Sabahudin

21.08.2021 15:03

Zašto neko ne uhapsi ovu budalu?