UNIŠTAVAJU DOKAZ SVOJE SVIREPOSTI Hrvati kriju šta rade sa kostima iz jama!
Alo Arhiva

 

Nakon informacija da se u Hrvatskoj iskopavaju kosti Srba ubijenih u Drugom svetskom ratu koje se spaljuju na deponijama, kontaktirali smo s speleološkim udruženjem iz Karlovca „Ursus spelaeus“ koje je na društvenim mrežama objasnilo da je 20. aprila 2020. godine istražena špilja Špejarka, a vest su pratile fotografije na kojima se vide i ljudske kosti.

Organizator akcije Slaven Vuković u diskusiji ispod fotografije kaže da je reč o kostima koje potiču iz Drugog svetskog rata.

UNIŠTAVAJU DOKAZ SVOJE SVIREPOSTI Hrvati kriju šta rade sa kostima iz jama!

Alo Arhiva

M. Linta

Pokušali smo da dobijemo informaciju šta su uradili sa pronađenim kostima, kao i da li su postupili po zakonu i obavestili nadležne institucije. Međutim, pomenuto udruženje potpuno je ignorisalo naša pitanja. Nadaju se valjda, da će ukoliko se dovoljno dugo prave ludi, svi da zaborave na sudbinu srpskih kostiju i time potpomognu akciju sistematskog čišćenja Srba sa prostora Hrvatske, čak i kad su u pitanju samo posmrtni ostaci.  

- Speleološki klub „Ursus spelaeus“ je udruženje članova koji se bave isključivo speleologijom i naučnim delatnostima vezanima za speleologiju. Nacionalno i političko delovanje unutar kluba nije dozvoljeno - napisali su za Alo! kratko iz ovog udruženja.

UNIŠTAVAJU DOKAZ SVOJE SVIREPOSTI Hrvati kriju šta rade sa kostima iz jama!

Alo Arhiva

M. Linta

Kao što informaciju o tome gde su završili posmrtni ostaci nesrećno nastradalih Srba nije dalo ovo udruženje, tako se nije oglasila nijedna zvanična institucija države Hrvatske.

Analitičarka Jelena Vukoičić ističe da ovako nešto, nažalost, ne predstavlja nikakvo iznenađenje kada je u pitanju Hrvatska.

- Hrvati se nikada nisu ogradili od svoje fašističke prošlosti i veliki broj njih i danas doživljava monstruozni ustaški režim kao pozitivnu tekovinu svoje istorije. Ovakvo uništavanje dokaza o zločinačkom karakteru te marionetske fašističke tvorevine, samim tim, u potpunosti se uklapa u  revizionističku politiku savremene Hrvatske koja marginalizuje broj ustaških žrtava i neprestano iskrivljuje dokazane istorijske činjenice - kazala je ona za Alo!.

Radun: Treba zahtevati istinu!

Analitičar Branko Radun nije iznenađen ovakvim ponašanjem komšija.

- U vreme Titove Jugoslavije se nije pričalo puno o mestima gde su Srbi stradali. Znali smo za Jasenovac, ali nije se pričalo o njemu kao o mesto gde su Srbi stradali od Hrvata, već se govorilo o žrtvama koje su stradale od nekih apstraktnih fašista. Kada su u pitanju druga stratišta kao što su jame, to se potiskivalo, svesno su se uništavali dokazi o zločinima o zločinima nad civilima. Kada je Hrvatska očistila od Srba delove gde su Srbi živeli, onda nije ostao niko ko pamti šta se desilo, kada i gde. Nema ko da pamti te jame gde su bacani nastradali Srbi. Stvar se zato mora podići na viši nivo, Srbija treba da zahteva da se istraži cela ta priča i sazna sudbina svake srpske kosti  - zaključio je Radun.

 

UNIŠTAVAJU DOKAZ SVOJE SVIREPOSTI Hrvati kriju šta rade sa kostima iz jama!

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

M. Linta

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe za Alo! da Hrvatska od dolaska proustaškog režima Franje Tuđmana na vlast 1990. godine do današnjeg dana planski radi na uništavanju posmrtnih ostataka srpskih žrtava genocida NDH.

- Posmrtni ostaci Srba se tajno iskopavaju iz stotina kraških jama i drugih stratišta na području Hercegovine, Like, Korduna i šire i onda se spaljuju na deponijama kao otpad pod sramnim i licemernim izgovorom brige za životnu sredinu. U tu svrhu hrvatska država angažuje speleološka udruženja, vojsku... Prethodno je decenijama planski bacano smeće i drugi otpad u kraške jame i na taj način su srpske žrtve genocida dodatno ponižavane i vređane, kao i njihovi potomci - kazao je on, i dodao  da Srbija treba da osnuje memorijalni centar srpskih žrtava genocida NDH.

- Posebni zadatak memorijalnog centra u saradnji sa nadležnim organima Srbije bio bi da insistira kod vlade Hrvatske da se istraže sve kraške jame i druga srpska stratišta. To znači, između ostalog, da se ekshumiraju posmrtni ostaci Srba, izvrši identifikacija gde kod je to moguće i da se dostojanstveno sahrane - zaključio je Linta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading