MSP: Oluja je zločin koji se ne sme zaboraviti
MSP

Uz potresne fotografije i snimak iz izbegličke kolone ljudi koji su izgubili svoje domove i proterani oiz svojih kuća, Ministarstvo poručuje se da je Oluja zločin koji se ne sme zaboraviti.

 

"Dečak (12) je vozio svoju baku na traktoru, usred granatiranja, stotinama kilometara na današnji dan 1995. godine ... Zajedno sa oko 220.000 Srba, oni su bežali u operaciji Oluja, u napadu Hrvatske vojske na delove bivše Republike srpske Krajine, koje su bile pod zaštitom UN", podsećaju iz Ministarstva spoljnih poslova.

Navode da je to etničko čišćenje legalno prošlo nekažnjeno, a tragičan ishod je - 1.852 Srba mrtvih ili još uvek nestalih, više od 220.000 Srba primoranih u egzil, dok je broj Srba u Hrvatskoj sa predratnih 12,2 odsto 1991. godine smanjen za trećinu, na 4,36 procenata 2011. godine.

Iz Minisarstva ukazuju i da se samo nekolicina Srba vratila svojim kućama, jer uslovi za povratnike ostaju nezadovoljavajući, što pokazuju i izveštaji Amnesti Internešnal.

"Danas oplakujemo sve žrtve operacije Oluja, zločina koji se ne sme zaboraviti. Zastava Srbije će uvek promovisati mir, ali nikada neće dozvoliti drugu operaciju Oluja", poručilo je Ministarstvo na svom zvaničnom Tviter nalogu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading