Pojavio se kompletan izveštaj Grajfove komisije!
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

 

Nezavisna međunarodna komisija, na čelu sa uglednim izraelskim istoričarem, profesorom na brojnim svetskim univerzitetima Gideonom Grajfom, definitivno je utvrdila da se u Srebrenici nije dogodio genocid. 

Komisija sačinjena od najuvaženijih međunarodnih eksperata konstatovala je da je velika laž tvrdnja da je u Srebrenici pobijeno oko 8.000 muslimana. Istina je, kako se navodi u ovom izveštaju, da je jula 1995. u Srebrenici streljano od 2.500 do 3.000 ljudi, što jeste ratni zločin, ali nikako ne i genocid.

Hag nije u pravu

U detaljnom izveštaju na ukupno 973 strane navodi se da je do sada bilo prihvaćeno tumačenje prema kome ubistvo 8.000 muslimanskih muškaraca nalikuje genocidnim zločinima, ali da to nikako nije istina.

'Zločin takve prirode nije se dogodio. Nalazimo da je 28. divizija Armije BiH unutar Srebrenice formirala vojnu kolonu sa više od 12.000 vojnika, koja se probijala kroz formacije srpske vojske i krenula prema muslimanskoj teritoriji. Napadi na ovu kolonu, koji su prouzrokovali smrt približno četiri do pet hiljada pripadnika 28. divizije Armije BiH, mogu se smatrati legitimnim akcijama.

Međutim, pogubljenje 2.500-3.000 vojnih zatvorenika, uključujući nekoliko stotina muških civila iz baze Potočari, nekoliko stotina razmenjenih vojnika, predstavlja ratni zločin, ali ne i genocid', navodi se u zaključcima komisije, čiji je pun naziv Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992-1995. godine.

Stručnjaci naglašavaju i da nalazi Haškog suda o navodnom genocidu u Srebrenici sasvim sigurno 'neće izdržati sud vremena'.

'Zločini u Srebrenici ne mogu se smatrati genocidom prema odredbi Člana VIa Rimskog statuta, u kombinaciji s obrazloženjem da se takvo ponašanje mora dogoditi u kontekstu obrasca sličnih postupaka usmerenih protiv te grupe ili da je to ponašanje samo po sebi moglo prouzrokovati takvo uništenje.

Od presudnog značaja za prevenciju budućih genocida jeste da se taj pojam ne sme razvodniti. Ako bi se taj termin tako olako koristio, kao u slučaju događaja u Srebrenici tokom jula 1995, postao bi besmislen', piše u izveštaju.

Profesor Gideon Grajf, govoreći u ovom izveštaju, naglašava da se u Srebrenici nikako nije desio nikakav genocid.

- Pripadam starom narodu nad kojim je izvršen genocid, najveći u istoriji čovečanstva, i meni niko ne treba to da objašnjava. Ali navedeni događaji u Srebrenici nisu genocid. I to nije samo naše mišljenje, mi smo to dokazali! Dakle, nije se radilo o genocidu, a ako neko koristi taj termin, treba ga izbrisati iz ozbiljne istorijske nauke - rekao je Grajf.

Orić još bez kazne

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ocenjuje da ovaj izveštaj definitivno potvrđuje ono što Srbi tvrde godinama.

- Nezavisna međunarodna komisija potvrdila je da u Srebrenici nije bilo genocida, već teškog zločina. Laž o navodnom genocidu već dugo se forsira, a to ne vodi nikuda. Niko ne spori da je u Srebrenici učinjen zločin, ali strašnih zločina je bilo i nad Srbima i mi očekujemo da se to jasno i glasno kaže. Za te zločine u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Milićima, Vlasenici, koje su počinile jedinice pod komandom Nasera Orića, niko i nikada nije odgovarao. To je nedopustivo! - ističe Grujičić.

Ko su članovi komisije

Gideon Grajf, izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust
Valter Manušek, profesor iz Austrije
Markus Kolbah, jedan od vodećih advokata u Nemačkoj, radio na suđenjima nemačkim nacistima
Adarnele Šinaba, stručnjak za istraživanje zločina iz Nigerije
Marija Đurić, profesor i vodeći stručnjak u forenzičkim istraživanjima
Rodžer Bajard, svetski poznat stručnjak za forenzička istraživanja
Juki Osaf, profesor iz Japana koji je proučavao sukob u Srebrenici
Stiven Mejer, profesor
Lorens Frenč, profesor
Đuzepe Zakarija, medijski stručnjak i novinar (preminuo pre završetka izveštaja)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading