GOTOV JE: Bahaćenjima Dragana Šolaka bliži se kraj
Foto: Alo.rs

Dragan Šolak je najbolji primer bahatog osionog “gazde” kojem su pare i moć toliko udarili u glavu da je izgubio gotovo svaki kontakt sa realnošću, a pogotovo jer imperija, koju je gradio mahinacijama, zloupotrebama i reketiranjima, nezaustavljivo propada!

Šolak ovih dana zapravo živi svoju noćnu moru, gde se raspada sve čega se dotakne, propada mu svaki posao koji želi da pokrene, izgubi na svakom tenderu na koji se prijavi, napuštaju ga najbolji novinari, a sečivo kao na giljotini mu je svakim danom sve bliže i bliže.

Poludeli tajkun je sve nade u opstanak svoje imperije uložio u zadržavanje visokoprofitnih prava na prenose utakmica engleske Premijer lige, ali i tu je pukao, što ga je potpuno izbezumilo! Zbog toga već danima takozvani “nezavisni” medij u vlasništvu Šolakove Junajted grupe i takozvani “nezavisni” eksperti sa njegovog platnog spiska iz sve snage udaraju po državi Srbiji i Telekomu Srbija, potpuno se stavivši u službu svog histeričnog gazde.

Englezi tražili Šolaku avans od 200 miliona

Junajted grupa i Dragan Šolak su zbog prezaduženosti i ogromnog minusa u poslovanju izgubili kreditnu sposobnost, u prevodu ne mogu više da se zadužuju kod banaka za nove investicije, odnosno ne mogu da dobiju bankarske garancije.

Upravo zbog toga je engleska Premijer liga tražila od Junajted grupe - a ne od Telekoma Srbija kako su lagali na N1 i ostalim tajkunskim medijima - avans od čitavih 200 miliona evra za dobijanje prava na ekskluzivne prenose utakmica, što ovi nisu imali da daju.

A kako je objavio list Kurir, u drugom krugu tendera za Premijer ligu, nakon što je u prvom krugu najviše ponudila Junajted grupa, ponuda Telekoma je bila veća od Šolakove za samo pet odsto!

A šta je istina? Istina je da Dragan Šolak poseduje lično bogatstvo od najmanje 1,3 milijarde evra; istina je da ima raskošnu vilu na Ženevskom jezeru za koju je samo na ime poreza na imovinu platio 7,5 miliona evra; istina je da ima tri aviona, dva “falkona” i “cesnu”, ukupne vrednosti 87 miliona evra; istina je da je vlasnik više golf terena u Sloveniji i Beogradu; istina je da drži luksuzni poslovni prostor u Luksemburgu, Holandiji i širom bivše Jugoslavije.

Istina je da je Šolak zbog svojih ličnih bahaćenja i potpuno iracionalnih poslovnih poteza zadužio Junajted grupu sa 3,3 milijarde evra, a da akumulirani poslovni gubitak njegove imperije na staklenim nogama iznosi tačno 577.191.000 evra! Više od pola milijarde evra, skoro 600 miliona evra, je ukupni minus u poslovanju Junajted grupe!

A to su zvanični podaci iz finansijskih izveštaja te grupacije, u kojima se navodi i da su samo prošle godine napravili gubitak od 73 miliona evra, plus još deset miliona u prvom kvartalu ove godine.

Dragan Šolak je jedan od najvećih gubitaša u istoriji Srbije, samo što svoj kapital drži u Luksemburgu, Švajcarskoj i “poslovnim rajevima” poput Devičanskih ostrva, a naša zemlja mu pre svega služi za ubiranje para preko SBB-a i ispumpavanje u inostranstvo.

Smederevska železara, odnosno tadašnji “Sartid”, je bio primer ogromnog gubitaša iz devedesetih godina, pa su mu ukupne pristigle obaveze 2003. godine iznosile 1,7 milijardu dolara. A to je duplo manje od dugovanja koje po osnovu izdatih emisija obveznica sada imaju Junajted grupa i Dragan Šolak - 3,3 milijarde evra, sa tendencijom da do kraja ove godine budu čitave četiri milijarde!

“Sartid” je tada prodat američkom “Ju Es Stilu” za samo 23 miliona dolara. Za koliko bedni novac će Šolak morati da proda svoju grupaciju, ili da prosto proglasi bankrot, saznaće se vrlo brzo!

Komentari (0)

Loading