LAZANSKI UPOZORIO Može doći do tragedije! (VIDEO)
Printscreen/ Pink

- Od juče se na 300 punktova unutar Moskve vakcinisalo 100.000 ljudi, a dosad je ukupuno u Rusiji vakcinisano oko 30 miliona ljudi od 148 miliona stanovnika. Ukupno je revakcinisano oko 3,5 miliona građana Moskve, što nije mnogo, s obzirom na to da ruska prestonica ima oko 20 miliona stanovnika – kaže Lazanski za Pink.

Ovo, kaže, nije najbolji skor, te su ruske vlasti donele novu uredbu – u svim firmama koje se bave transportom, zdravstvom, prosvetom i trgovinom najmanje 60 odsto zaposlenih mora biti vakcinisano. Ukoliko se ova kvota ne ispoštuje, firme plaćaju kazne od 500 do 11.000 evra.

- Bilo je vesti i da će radnici dobiti otkaze ako se ne vakcinišu, a sve ovo dovelo je do ubrzavanja procesa vakcinacije. U Rusiji su, inače, na raspolaganju četiri vakcine: Sputnjik V, Sputnjik lajt, Kovivak i Epivak – kaže Lazanski.

Dodaje da u Rusiji i dalje nema reči o trećoj dozi vakcine, a da se epidemiološke mere razlikuju od grada do grada. Kaže da tokom pandemije nije bilo rigoroznih ograničenja koja su se odnosila na stanovništvu, ali da je Kovid-19 stvorio probleme u diplomatiji, odnosno ambasade su prekinule međusobni fizički kontakt.

- Neke zemlje su izašle iz tog režima, odnosno njihova diplomatska predstavništva, a neke i dalje nisu – kaže Lazanski komentarišući stanje sa koronavirusom u Rusiji.

Podseća da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je počela da proizvodi Sputnjik V. Ističe da je tema ruske vakcine ispolitizovana u EU, čemu jasno svedoči činjenica da je Brisel ne priznaje, a da su pojedinačne zemlje članice pristale na njihovu upotrebu.

Može doći do tragedije

Lazanski je upozorio da su teritorijalne vode vrlo osetljivo pitanje.

- Ne treba se igrati time jer može doći do tragedije. Vladimir Putin je jasno rekao da su Rusi mogli da obore britanski razarač i ništa se ne bi desilo - objasnio je Lazasnki i podsetio da je već bilo slučajeva obaranja aviona zbog nepoštovanja vazdušnog prostora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading