ŠVEDSKA PROFESORKA RAZBILA TRIBUNAL! Uveden je "lokalni genocid" za potrebe Haga!
Printscreen

Profesorka Univerziteta u Švedskoj Šel Magnuson ocenila je da zločin u Srebrenici nema karakter genocida i da bošnjačkom narodu nije pretilo uništenje.

Magnuson je u autorskom tekstu istakla da ćemo, ako napustimo formulacije i smisao Konvencije o genocidu, neizbežno doći u situaciju da se ubistvo evropskih Jevreja relativizuje, što je suprotno moralu i intelektualnom poštenju.

"U svoj svojoj tragediji Srebrenica nije isto što i Aušvic", naglasila je Magnuson povodom presude Ratku Mladiću, koga je Međunarodni mehanizam za krivične sudove osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

"U nekim evropskim zemljama je ubijeno 90 odsto Jevreja, a ono što se dogodilo u Bosni od 1992. do 1995. godine nije ni približno tome i prema tome ne predstavlja isti fenomen", naglasla je Magnuson, a prenosi Tanjug.

Ona ukazuje da pre suđenja u Hagu ni naučnici ni pravnici nisu mogli zamisliti da će pojedinačni masakri biti definisani kao genocid, ali da je tu ideju formulisao Mahmud Šerif Basioni, američki profesor prava, koji je sačinio studiju o nasilju u Bosni, a koja je bila osnova za rad Tribunala.

Basioni je pred američkim Kongresom rekao da, prema Konvenciji o genocidu, u Bosni nije počinjen genocid, ali da bi se situacija mogla promeniti ako se zauzme "progresivan" stav koji dozvoljava "lokalni genocid''.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading