Šapić: Srbija izložena velikim pritiscima
Foto: Alo! arhiva

Srbija je izložena pritiscima i pokušajima da se etiketira kao genocidna, da se primora da na mala vrata prizna nezavisnost Kosova i ekonomski oslabi, ocenio je potpredsednik SNS Aleksandar Šapić i naveo da Srbija mora biti ekonomski i vojno snažna da bi izdržala te pritiske.

"Politika koju vodimo je politika koja pokazuje nezavisnot, suverenost, želju da srpski narod odlučuje o svojoj sudbini, ali da pritom budemo svesni kako svet funkcioniše i da poboljšavamo odnose sa zapadnim zemljama ne narušavajući odnose sa našom pravoslavnom braćom i Kinom", rekao je Šapić gostujući na TV Pink.


Naglasio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao da ume da pozicionira našu zemlju i naš interes stavi na prvo mesto. "Mislim da je to budućnost srpske politike ko god je sutra bude vodio", dodao je Šapić.
Govoreći o online samitu povodom 100 godina od osnivanja Komunističkea partije Kine, na kojem je govorio predsednik Vučić, Šapić je rekao SNS ima bliske prijateljske odnose sa tom partijom i da učešće Vučića na samitu pokazuje kako Kina i KP Kine doživaljavaju Srbiju i SNS i kakav je lični odnos kineskog i srpskog predsednika.


Šapić je rekao da je KP Kine imala prvi period u kojem je propustila industrijsku revoluciju, ali da nije tehnološku revoluciju krajem devedesetih i početkom 2000-ih kada se, kaže, vratila na velika vrata u geopolitiku i svetsku ekonomiju.
''Danas se ni ekonomija i svetska bezbednost sveta ne mogu zamisliti bez Kine što daje posebnu dimenziju u našem odnosu'',rekao je.
Kako je istakao, ne postoji zemlja u regionu i u Evropi koja ima bliži odnos sa Kinom i dodao da se razvoj srpske privrede ne može zamisliti bez kineskih investicija.
''Već sada vidimo benefite te saradnje za koju verujem da će biti još snažnija i bolja i da će nam pomoći da zadržimo poziciju koju danas imamo - poziciju neutralne, dostojanstvene Srbije koja sama odlučuje o svojoj sudbini i koja neće prihvatiti bilo kakve vrste ultimatuma'', naveo je potpredsednik SNS.
Dodao je da je u jeku pandemije korona virusa Kina prva pritekla u pomoć i Srbiji i da je zahvaljujući Kini Srbija bila u situaciji da među prvima ima vakcine.

Šapić: Srbija izložena velikim pritiscima

Alo

 

 

Na konstataciju da se politika umešala u pitanje vakcina, Šapić je kazao da se politika u sve meša, ali da način na koji je se umešala u vakcine niko nije očekivao i da je svet pokazao da je sebičan i koliko vodi računa samo o sebi.
Kako kaže, u toj situaciji politika Srbije je da gaji što bolje odnose sa svima i da bude neutralna vojno, politički i ekonomski prvi put je dala materijalne rezultate i izbacila Srbiju u epicentar svetske pažnje.


Šapić je kazao da je u trenutku kada je Vučić doneo odluku da postigne dogovor sa Kinom o vakcinama delovalo da će svet brzo imati vakcinu, ali da je, kada se pojavila, nastao problem njene nabavke.


''Tada sam se spletom okolnosti sreo sa Vučićem zbog dogovora o vladi, i rekao mi je da nabavka vakcina neće ići lako i da ima nameru da se dogovori sa Kinezima. Rekao je da će, ako se ispostavi da je njegova procena loša, biti pod pritiskom evropske zajednice, ali da ga to ne interesuje jer mora da nabavi vakcine i da brine o zdravlju građana'', podsetio je on.


Tada se , kaže, pokazalo zašto je dobro gajiti dobre odnose sa svima i primetio da se poslednjih meseci Srbija pokušava da predstavi kao faktor nestabilnosti.


''Srbija je faktor stabilnosti, pomaže svojim komšijama, davala je vakcine onima sa kojima smo bili u ratu pre 20 godina'', rekao je Šapić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milutin

07.07.2021 12:15

Tu Vasu prevaransku dobrotu svi osecamo!