ZNATE LI DA JE DANAS VIDOVDAN, SRBI? Miloševićeve poslednje reči pre nego što je zauvek otišao iz zemlje
ICTY via AP
ZNATE LI DA JE DANAS VIDOVDAN, SRBI? Miloševićeve poslednje reči pre nego što je zauvek otišao iz zemlje

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

 

 

Bivši predsednik SRJ je 27. maja 1999. optužen za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1991-92. i BiH 1992-95. i na Kosovu 1999, ali nikada nije dočekao presudu

Na Vidovdan 2001. godine, nekadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević izručen je Haškom tribunalu i to istim onim helikopterom kojim je doleteo na Gazimestan kada je 28. juna 1989. godine držao govor pred velikim brojem ljudi.

Bivši predsednik našao se 28. juna 2001. u kombiju praćenom samo jednim mercedesom.

Oko 19 časova, stigli su na Banjicu, gde su ga čekala tri helikoptera, ali i Kevin Kurtis, istražitelj Međunarodnog tribunala. Bio je tu i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.

Kurtis je izašao da sačeka Miloševića. Haški optuženik je izašao i sa podsmehom rekao: "Svaka vam čast. Možete da platite ove ljude", pokazujući na zatvorske čuvare. Upravo će tu, dok je zalazilo sunce, Kurtis pročitati Miloševiću njegova prava i optužnicu.

On je, navodno, nekoliko puta prekidao prevodioca, postavljao mu pitanja i tražio cigaretu, a na konstataciju da pušenje nije dozvoljeno u helikopteru, navodno je odgovorio "Ja sam ionako vlasnik ove letilice".

ZNATE LI DA JE DANAS VIDOVDAN, SRBI? Miloševićeve poslednje reči pre nego što je zauvek otišao iz zemlje

ICTY via AP

 

 

Njegovo sletanje na aerodrom u Ajndhovenu nije ovekovečeno snimkom, jer je fotograf koji se tu nalazio na aerodromu navodno zaboravio da stavi film u aparat.

Koja je bila poslednja Miloševićeva rečenica pre napuštanja Srbije?

 "Znate li da je danas Vidovdan, Srbi?" prema jednom svedočenju bila je poslednje rečenica Slobodana Miloševića pre nego je zauvek otišao iz Srbije.

Prema drugom svedočenju to je bila ona, koja je naslućivala da se više nikad neće vratiti, a glasila je: "Aj zdravo, braćo Srbi".

Smrt u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu

U Hagu je 27. maja 1999. optužen sa još četvoricom visokih funkcionera SRJ i Srbije za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu. Drugu optužnicu protiv njega Tribunal je podigao 9. oktobra 2001. za ratne zločine u Hrvatskoj, a 23. novembra za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Suđenje Miloševiću počelo je 12. februara 2002. godine izvođenjem dokaza za zločine na KiM završeno je 11. septembra. Izvođenje dokaza po optužnicama za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i genocid tokom rata u BiH trajalo je od 26. septembra 2002. do 25. februara 2004, a iznošenje njegove odbrane počelo je 31. avgusta.

Međutim, presudu suda u Hagu nije dočekao. Preminuo je u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu 11. marta 2006. godine. Imao je srčane tegobe, visok pritisak, i ovaj svet je napustio u 65. godini.

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Aca

28.06.2021 14:17

Velika sramota za nas što su ga izručili

Beba

28.06.2021 14:44

Jadni nas Sloba.Kakva sramota za Srbiju sto ga je izrucila

Nish

28.06.2021 15:04

Daleko mu lepa kuca i njemu i tudjmanu. A shvaticete mozda nekada u zivotu da su oni sve napravili. A da smo mi krivci ispali.