PREMIJERKA BRNABIĆ SA BORELJOM U LUKSEMBURGU: Važni razgovori za Srbiju - Mogu li se pregovori o pristupanju EU pokrenuti sa mrtve tačke?
Printscreen/ Tanjug

Međuvladina konferencija Evropska unija  Srbija na kojoj će biti predstavljena nova metodologija pregovora o članstvu po kojoj su pregovaračka poglavlja tematski svrstana u šest klastera održava se večeras u Luksemburgu. Očekuje se da će zvaničnici EU pružiti perspektivu za pomak u pristupnim pregovorima sa Srbijom gde već godinu i po dana nije otvoreno nijedno poglavlje, odnosno klaster.

Premijerka Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije u kojoj će biti i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok će Delegaciju Evropske unije predstavljati Žosep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, a sastanku će prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Kako prenosi RTS, na konfenciji će pored Brnabićeve i Borelja, prisustvovati i ministri evropskih poslova EU, gde će formalno biti predstavljena nova metodologija pregovora koja daje novi akcenat na vladavinu prava, snažnije političko upravljanje i grupiše 35 pregovaračkih poglavlja u šest tematskih celina, odnosno klastera.

Gajić ukazuje da večeras neće biti otvoren nijedan klaster iako se očekivalo da će biti otvoreni klasteri tri i četiri koja sadrže 12 poglavlja pošto je deo zemalja članica zaključio da Srbija nije dovoljno učinila u oblasti vladavine prava.

Očekuje se da će se izneti zajednički dokument EU u kome se ističe da ukoliko bude napretka do kraja godine bi mogli da budu otvoreni ti klasteri.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading