AMBASADA NEGIRALA IZJAVU BRITANSKOG MINISTRA! "Sa Srbijom nije potpisan sporazum protiv Rusije!"
EPA

Iz Ambasade su za Radio Slobodna Evropa precizirali da u sporazumu Ministarstava odbrane Srbije i Velike Britanije koji je potpisan tokom posete britanskog resornog ministra Bena Volasa Beogradu, "nema nikakvog pomena bilo koje druge države".

"Dokument je fokusiran na konsolidovanje i širenje trenutne bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva i bavi se temama poput zajedničkog učešća naših država u međunarodnim mirovnim misijama", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Volas tokom posete "naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo poštuje vojnu neutralnost Srbije".

"Što se tiče naše politike prema Rusiji, ona je jasno predstavljena u javnom strateškom dokumentu Integrisani pregled spoljne politike i odbrane", navedeno je u odgovoru britanske ambasade za RSE.

AMBASADA NEGIRALA IZJAVU BRITANSKOG MINISTRA!

EPA

 

Prethodno, u nedelju, Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da tokom posete Volasa Srbiji nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, niti da je ministar Volas bilo gde to izjavio.

Ministarstvo je preciziralo da je jedini dokument koji je tokom posete potpisan Aranžman između ministarstava odbrane dve zemlje o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, u kojem se ne pominje Ruska Federacija.

U saopštenju ministarstva izdatom povodom, kako se napominje, netačnih medijskih napisa, a radi istinitog obaveštavanja javnosti, navedeno je šta je predmet tog dokumenta.

"Predmet Aranžmana je razvoj bilateralne saradnje u oblasti multinacionalnih operacija, vojne obuke i obrazovanja, održavanje bilateralnih vežbi, razmatranje unapređenja saradnje u kopnenom i vazduhoplovnom domenu i sajber odbrani, unapređenje saradnje u oblasti ABHO, jačanje mogućnosti za saradnju odbrambenih industrija i naučno istraživačkih institucija kao i međusobno pozivanje na godišnje vojne sportske manifestacije i takmičenja", precizira se u saopštenju Ministarstva odbrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ruzica

22.06.2021 06:28

Englezi su uvek bili protiv Srba i Rusa. Sada izmisljaju neke sporazume protiv Rusije. Lazu, kao i uvek. Ako postoje, neka ih pokazu. Jednog dana lazovi plivace te po okeanu. Put bez povratka.