SAMIT NATO U BRISELU Evropski sateliti dolaze na poklonjenje, mole Bajdena za milost i plaćaju reket Amerikancima
EPA/Chris Kleponis

Lideri NATO-a sastaće se danas u Briselu, kako bi dogovorili reforme u multipolarnom svetu, nastalom po završetku Hladnog rata, u kojem kineski vojni uspon predstavlja novi izazov.

Na agendi jednodnevnog samita naći će se i Rusija, klimatske promene, Avganistan i nove tehnologije.

Skup će biti nešto užeg obima nego ranijih godina, zbog restrikcija povezanih sa kovidom-19.

Kako navodi Rojters, očekuje se da 30 lidera NATO-a od američkog predsednika Džoa Bajdena traže uveravanja da Alijansa može da računa na podršku SAD, svog najmoćnijeg člana, nakon što je četiri godine bila na udaru kritika bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Dok bi Bajden, kako se očekuje, mogao poslati tradicionalnu američku poruku da evropski saveznici moraju plaćati više za sopstvenu bezbednost, NATO će, kako navodi Rojters, nastojati da ode još dalje od Trampove spoljnopolitičke agende - "Amerika na prvom mestu".

"Ovaj samit sa Bajdenom bi trebalo da bude signal svetu da NATO se vratio. Bilo je toliko buke i bilo je to teško vreme. Ali sada zapravo možemo razgovarati o stvarima koje su bitne, definišući bezbednosne izazove našeg vremena", rekao je jedan visoki evropski diplomata u NATO-u.

NATO, osnovan 1949. godine radi kolektivne odbrane njegovih članica i kao protivteža Sovjetskom savezu, obeležio je 70.-godišnjicu na samitu u Londonu u decembru 2019. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading