VUČIĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI OČITAO LEKCIJU HAGU Predsednik odbrusio Hrvatu - Znamo mi ko je đavo, setite se Jasenovca!
Alo

Prvo se na Savetu bezbednosti obratio Karmel Agijus.

Vučić se obraća Savetu bezbednosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na početku obraćanja da Srbija želi da osuđeni državljani Srbije kaznu služe u svojoj zemlji.

VUČIĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI OČITAO LEKCIJU HAGU Predsednik odbrusio Hrvatu - Znamo mi ko je đavo, setite se Jasenovca!

Alo

 

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji KiM, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

Vučić je rekao da je Šešelj odslužio kaznu na koju je osuđen u Hagu.

Predsednik Srbije je rekao da su sudski organi u Srbiji odlučili da Vjerica Radeta i Petar Jojić ne mogu biti isporučeni i da se taj slučaj može prebaciti na teritoriju Srbije.

 

 

Vučić je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila.

- Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija žali za svim žrtvama u Srebrenici, ali da Haški tribunal nema poverenje srpskog naroda.

- Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji - kazao je predsednik.

Prema presudama Haškog tribunala, niko nije odgovarao za zločine nad Srbima, rekao je predsednik Vučić.

On ističe da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu, i pozvao je mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da kriminalizuje našu zemlju.

- Okrenuti smo budućnosti a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u celom regionu: "Glave gore, ni Srbija ni srpski naord nisu osuđeni nizašta, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike - zaključio je Vučić.

Hrvatski predstavnik Srbe nazvao đavolima

Hrvatski predstavnik je, poput Alkalaja, imao obraćanje prožeto mržnjom prema Srbima, koje je u jednom trenutku nazvao i - đavolima.

- Predsednik Vučić je istakao da tokom sukoba niko nije bio anđeo, ali ja mislim da je jasno ko je bio đavo. Današnja konačna presuda generalu Mladiću pokazuje značaj mehanizma - rekao je on. 

On je odbio da prokomentariše i reči predsednika Vučića, koji je jasno rekao da su u operacijama Bljesak i Oluja počinjeni zločini nad Srbima.

- Takođe smo zabrinuti zato što Srbija ne sarađuje sa mehanizmom po pitanju izručenja Jojića i Radete - kazao je hrvatski predstavnik.

Alkalaj likuje nad presudom Mladiću

Nepriznati predstavnik BiH Sven Alkalaj je danas istakao da je ponosan zbog presude generalu Ratku Mladiću.

- Mladić je poznat kao kasapin sa Balkana, i umreće u sramoti, ali pravda je pobedila, i zato je BiH danas zahvalna, rekao je Alkalaj, nepriznati predstavnik BiH.

VUČIĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI OČITAO LEKCIJU HAGU Predsednik odbrusio Hrvatu - Znamo mi ko je đavo, setite se Jasenovca!

Foto: Printscreen RTS

 

 

Podsedtimo, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je pred sednicu upozorio javnost da Alkalaj neće predstavljati i Srbe u Savetu bezbednosti, već samo Federaciju BiH.

Vučić replicirao Hrvatskoj i uljezu iz BiH

Dobio sam poruku od predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da Alkalaj ne predstavlja sve narode te zemlje.

Vučić je predstavniku Hrvatske odgovorio da se dobro zna ko je bio đavo i ko je imao jedan od najvećih logora u ovom regionu koji je osnovan u malom mestu koje se zvalo Jasenovac.

Agijus se obrukao

 

On se pohvalio da je žalbeno veće odbilo žalbu generala Ratka Mladića.

- Zahvaljujući tužilaštvu i podršci međunarodne javnosti je on uhapšen i osuđen. To šalje snažnu poruku svim zločincima, koji sada znaju da će biti privedeni pravdi gde god da su, ili koje god pozicije da drže - rekao je Agijus.

VUČIĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI OČITAO LEKCIJU HAGU Predsednik odbrusio Hrvatu - Znamo mi ko je đavo, setite se Jasenovca!

Alo

 

 

Agijus nije objasnio kako je za svega tri meseca novi sudija uspeo da se upozna sa predmetom u postupku protiv Ratka Mladića.

On je potom rekao da "Srbija ne ispunjava svoje obaveze", pošto neće da preda Petra Jojića i Vjericu Radetu.

Serž Bramerc patetiše i bljuje mržnju prema Mladiću

Bramerc je takođe počeo rečima mržnje prema Ratku Mladiću i tvrdnjoj da je "pravda izvršena".

VUČIĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI OČITAO LEKCIJU HAGU Predsednik odbrusio Hrvatu - Znamo mi ko je đavo, setite se Jasenovca!

Alo

 

Bramerc u patetičnom tonu govori o "žrtvama Ratka Mladića".

- Mnogi širom sveta i dalje koriste svoju moć da nanose patnju drugima. Mnogo je onih kao što je Mladić, ali pravda je danas postignuta - rekao je Bramerc.

On je rekao da u slučaju Stanišića i Simatovića očekuje presudu u skorijoj budućnosti, i da njegova kancelarija traži još šest begunaca.

Bramercu smeta što je Ratko Mladić za mnoge na Balkanu heroj.

On je napao i ministra pravde Crne Gore Vladimira Leposavića zbog izjave u Srebrenici!

- U Srbiji osuđenici redovno dobijaju priliku da poriču svoje zločine, a to se dešava i u Republici Srpskoj - kazao je Bramerc.

On kaže da su veličanje tzv. zločinaca poslednji akt "genocida".

Velika Britanija protiv Srbije

- Pokušaji da izbegne pravdi nisu uspeli. Mi podržavamo ovu presudu - rekao je predstavnik Velike Britanije.

On se pohvalio time i što Radovan Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji.

VUČIĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI OČITAO LEKCIJU HAGU Predsednik odbrusio Hrvatu - Znamo mi ko je đavo, setite se Jasenovca!

EPA/ PETER DEJONG

 

 

Predstavnik Velike Britanije insistira da Vjerica Radeta i Petar Jojić budu isporučeni.

Rusija odbrusila svima

Predstavnik Rusije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je sarkastično primetio entuzijazam kada se priča o osuđivanju Srba.

- Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma. Već 30 godian gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda - kazao je on.

VUČIĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI OČITAO LEKCIJU HAGU Predsednik odbrusio Hrvatu - Znamo mi ko je đavo, setite se Jasenovca!

Foto: Printscreen

 

 

Pitao je i da li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasasde.

- Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca. Međunarodni tribunal je oruđe osvete, a ne pravde. Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika - kazao je ruski predstavnik, rekavši da presude nisu fer, pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.

Predstavnik Rusije je podsetio na loše zdravlje Ratka Mladića, i da i dalje nisu dobili nikakve informacije o tome.

Amerikanci žestoko udarili na Srbiju

Predstavnik SAD rekao je da je dan presude Ratku Mladiću "istorijski datum". On je izjavio da su "bosanski muslimani i Hrvati bili žrtve genocida".

- Danas je istorijski dan, danas je osuđen Mladić. Pre 30 godina su on i njegove pristalice počele kampanju etničkog čišćenja, a posebno se sećamo dana kada su ušli u Srebrenicu i ubijali ljude. Zadovoljni smo radom Međunarodnog rezidualnog mehanizma koje je skupljalo dokaze. Pozdravljamo predstojeću presudu Stanišiću i Simatoviću.

VUČIĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI OČITAO LEKCIJU HAGU Predsednik odbrusio Hrvatu - Znamo mi ko je đavo, setite se Jasenovca!

Alo

 

 

On je pozvao sve zemlje da sarađuju sa Mehanizmom, i naglasio je njegovu važnost kako bi se postigla pravda.

- Duboko smo razočarani što Srbija nije ispunila svoje obaveze i nije uhapsila dve osobe zbog zastrašivanja svedoka. Srbija je član UN, i kao zemlja koja ima važne međunarodne obaveze, ona je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom. To ometanje Srbije ometa rad Mehanizma, i SAD poziva Srbiju da uhapsi tražene bez odlaganja - kazao je predstavnik SAD.

On kaže da Srbija mora da radi još mnogo kako bi se suočila sa istorijom.

Francuska - Presuda Mladiću važan korak

Francuska predstavnica je pozdravila presudu Ratku Mladiću, rekavši da je to važan korak za pomirenje na Balkanu.

Ona je izrazila žaljenje što Srbija ne sarađuje sa Mehanizmom, i rekla je da Francuska ostaje posvećena saradnji, pre svega po pitanju Ruande.

Indija - Pravda i neutralnost su najvažniji

Predstavnik Indije je pozdravio rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma, ali je i rekao da mora da pravdu i neutralnost stavlja na prvo mesto.

Kina očitala lekciju Hagu!

Predstavnik Kine izjavio je da se Kina nada da Mehanizam mora da racionalizuje korišćenje budžetskih sredstava i umanji svoje troškove.

Kina se nada da će Srbija i Hag naći odgovarajuće rešenje za probleme u pogledu zahteva za isporuku Petra Jojića i Vjerice Radite i da će obe strane promovisati pomirenje.

VUČIĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI OČITAO LEKCIJU HAGU Predsednik odbrusio Hrvatu - Znamo mi ko je đavo, setite se Jasenovca!

Foto: Printscreen

 

Irska udarila na Srbiju

Predstavnica Irske je prebacila Srbiji zbog toga što Jojić i Radeta i dalje nisu izručeni.

- Zabrinuti smo zbog izveštaja tužioca i svega što smo čuli - rekla je ona.

Predstavnica Irske je dodatno zabrinuta zbog glorifikacije ratnih zločinaca, pošto je to ometanje pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Srbiju predstavlja Vučić

-  Naš tim je spreman da stiti interese Srbije i srpskog naroda. Predaja nije opcija. Neka zivi Srbija! - objavljeno je prethodno na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Ivana

08.06.2021 22:17

Niko osim Rusije nije izneo podatak vezan za zločine nad Srbima. Hvala našem predsedniku Vučiću koji će nastaviti da brani interese našeg naroda i države. Verujem da će njegov govor podići malo svest članica SBUN.

popovic77

09.06.2021 00:19

Predsednik je ocitao jako dobru lekciju Haskom tribunalu

Ruzica

09.06.2021 00:41

Pratila sam sednicu SB. Koliko zla medju ljudima. Hrvati ne komentarisu da su najveci zlikovci u istoriji, ali nas nazvase djavolima. Uz nas je Bog,a uz njih je sotona i đavo. Na tu sednicu pustise i one iz Bosne bez ovlascenja. Nasa braca Rusi su jako uz nas i mnogo im hvala na tome. Francizi pricaju o Ruandi i nama dele lekcije. Prijatelji Kinezi su stali uz nas i mnogo im hvala na tome. Zvezda na sednici je bio nas Predsednik Vucic koji je svima rekao koliko postuju pravo i pravdu. Na kraju je rekao "Zivela Srbija" To je velicina jednog predsednika. Ja cu na kraju reci" Uz nas je Gospod Bog" on ce nas i stititi.

Dragan

09.06.2021 04:01

Kumanovo je bila Kapitulacija ne Predaja.

giran

09.06.2021 06:37

Do kad rat protiv mene,kao da sam u Varšavskom getou,,već 15 godina tako.Gospodo moćnici ,iz pozadine,grada Novog Sadaa