Sastali se Vučić, Palmer i Lajčak (FOTO)
Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas posle podne sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Pola časa kasnije, sastanku na Andrićevom vencu pridužio se i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer.



Sastanak evropskog i američkog zvaničnika sa predsednikom Srbije usledio je nakon što su Lajčak i Palmer boravili na KiM, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Priprema za sastanak

Kako je Lajčak rekao, svrha posete je priprema za prvi sastanak na visokom nivou, prištinskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ce biti održan za nekoliko dana u Briselu.

Palmer je u Prištini ponovio stav da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji bi trebao da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Miroslavom Lajcakom, rekao je da SAD nije strana u dijalogu, već partner koji ima za cilj unapredenje odnosa dve strane.

Poručio je i da bi Zajednica srpskih opština, koja je inače kičma Briselskog sporazuma, trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

Pritisak na Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istovremeno je jučeipozorio da se na Srbiju vrše sve veći pritisci, ali da iz dijaloga Beograda i Prištine država gleda da izvuče najviše za Srbiju i svoj narod.

- Ali SAD i zapadne sile traže da Srbija prizna Kosovo ovako ili onako. Više čak i ne traže da to bude uvijeno u nekoj formi, već dirketno, uz pominjanje međusobnog priznanja - rekao je Vučić i naglasio da situacija nije laka ni lepa, i da niko ne dolazi s kolačima i jabukama, ni sa jednom lepom ponudom za Srbiju

Nastavak dijaloga u Briselu biće održan, kako se očekuje, 15. juna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
stevo

03.06.2021 18:45

Najvaznije je da se dijalog nastavi,a iskreno se nadam da ce do toga i doci

Ivana

03.06.2021 19:48

Sastali su svi koji žele da sačuvaju naš KiM, da KiM ne može samostalno da vrši nezavisnost. Hvala našem predsedniku Vučiću na svemu što radi za narod i državu. Srbija se danas cela razvija i gradi.

Nikolija

03.06.2021 22:05

Nikad veci pritisak na Srbiju a mi nikad odlucniji!

sofronije

03.06.2021 22:23

Ako je priznanje nezavisnosti Kosova jedina tema onda nema razloga da se ide u Brisel .

Dragan

04.06.2021 04:06

Ne znam šta Vučić uopšte ima s njima da se sastaje i da priča. Nema dijaloga, nema priznanja otete teritorije Kosova.