PREDSEDNIK SE OBRAĆA SRBIJI Evo šta će Vučić pitati Palmera i Lajčaka
Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti sutra u 13 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za odnose sa medijima predsednika Srbije.

Posle posete specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslava Lajčaka, i specijalnog predstavnika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera, predsednik Vučić govoriće o Kosovu i Metohiji, predstojećim pregovorima u Briselu, napretku Srbije na evropskom putu, razgovoru sa predstavnicima opozicije, važnim državnim pitanjima i svom učešću na sednici Saveta bezbednosti 8. juna.

Vučić danas sa Palmerom i Lajčakom

Vučić se danas popodne sastaje sa specijalnim predstavnikom SAD za Balkan Metju Palmerom i izvestiocem EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, koji u Beograd dolazi nakon dvodnevne posete Prištini i razgovora sa tamošnjim zvaničnicima, što će u znatnoj meri odrediti i sam tok razgovora, ali i pitanja na koje će verovatno predsednik Vučić pokušati da dobije odgovore od svojih sagovornika.


Naime, poruke koje su se čule iz Prištine tokom i posle ove posete, pre svega Palmerove o očekivanjima SAD da se dijalog okonča međusobnim priznanjem, prilično blagom porukom da se sporazum o ZSO mora ispoštovati, ali i poruke njegovog glavnog sagovornika, kosovskog premijera Aljbina Kurtija da on u Brisel ne ide na nastavak dijaloga već započinje novo poglavlje dijaloga, ne ulivaju nadu u konstruktivnost najavljenog susreta u Briselu, čija je organizacija i napredak bio, kako je najavljeno, glavni cilj dolaska Palmera i Lajčaka u Prištinu i Beograd.

Primetna je gotovo ogoljena naklonost i razumevanje Palmera prema Kurtiju, pa tako specijalni predstavnik SAD za Balkan po završetku posete ističe da su on i Lajčak želeli da naglase istaknu značaj konstruktivnog angažovanja Prištine u procesu dijaloga, kao i da rade na punoj normalizaciji odnosa sa Beogradom da bi se otvorila vrata evropskoj budućnosti građanima Kosova.

- Ovaj proces dijaloga vode same strane Kosovo i Srbija uz pomoć EU i snažnu podršku SAD. Mislim da je dobra poruka za Kosovo i Srbiju ako vide da ja i Lajčak rame uz rame podržavamo ovaj proces. Rok za dijalog ne postoji, ali što je proces dijaloga duži, to će biti teži. SAD žele da sporazum koji će biti zaključen uz uzajamno priznavanje - rekao je Palmer u Prištini.

Lajčak je nakon posete Prištine, a uoči posete Beogradu rekao da je određen datum za sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da će ga šef diplomatije EU Žozep Borelj uskoro objaviti i poručio da je dijalog uz posredovanje EU "jedini način da se Srbija i Kosovo pridruže Evropskoj uniji".

S druge strane predsednik Predsednik Srbije Aleksandar Vučić konkretno upozorava da se na Srbiju vrše sve veći pritisci, ali da iz dijaloga Beograda i Prištine država gleda da izvuče najviše za Srbiju i svoj narod.

- Ali SAD i zapadne sile traže da Srbija prizna Kosovo ovako ili onako. Više čak i ne traže da to bude uvijeno u nekoj formi, već dirketno, uz pominjanje međusobnog priznanja - rekao je Vučić i naglasio da situacija nije laka ni lepa, i da niko ne dolazi s kolačima i jabukama, ni sa jednom lepom ponudom za Srbiju.

- Teško dani za zemlju, ali ne žalim se. Prošli smo mnogo teških dana, spremni smo ponovo - poručio je Vučić sugerišući tako šta će biti njegov odgovor na moguće ultimatume.

O svemu tome biće verovatno reči i na sastanku sa Palmerom i Lajčakom na kome će možda biti dat i odgovor - treba li Kurti uopšte da dolazi u Brisel, s obzirom da je stav predsednika da ukoliko premijer privremenih institucija u Prištini ne želi da primeni odluku o Zajednici srpskih opština ne treba ni da dolazi u Brisel.

Vučić bi sa Palmerom i Lajčakom trebalo da se sastane danas u 17 sati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
stevo

03.06.2021 14:29

Sastanci od ite kako velikog znacaja za nasu zemlju,pre svega za buducnost dijaloga

Vuk

03.06.2021 15:04

Nema dijaloga, nema priznanja otete teritorije Kosova. Ne znam šta Vučić uopšte ima s njima da se sastaje i da priča. Šta predsednik dokazuje građanima Srbije tim sastančenjima, cirkus?!?!?!

Paja

03.06.2021 15:12

Svaki sastanak je od krucijalnog znacaja za nasu zemlju.a pogotovo za dijalog!Buducnost je na prvom mestu,sigurna i jaka!

Duki

03.06.2021 15:34

Pitanje Kosova za Srbiju je rak rana. Predstojeći razgovori biće i dalje teški i nisam sigurna da je moguće naći rešenje bez postovanja dosadašnjih odluka o formiranju ZSO.Stav Srbije je jasan i nepromenljiv i svaka čast našem Predsedniku na dosadašnjem političkom stavu po tom pitanju

popovic77

03.06.2021 17:18

Verujem u pozitivan ishod ovih sastanaka u vezi sa KIM

Nena

03.06.2021 18:58

Očigledno da svi imaju svoje želje i uslove. Imamo ih i mi. Podrška našem predsedniku, njegovoj borbi i istrajnosti

Ivana

03.06.2021 20:56

Verujem Aleksandru Vučiću da će se izboriti za KiM. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu.

Baki

04.06.2021 15:36

Intersuje me, kakva je to ljubav zapada odnosno sad prema kosovu, kad ni neznaju gde se nalazi!? Šta im znači da ulažu toliko energije niušta. Jedino ako žele da dokažu kaksu bili u pravu što su nas ubijali. Izvinite što moram da budem neučtiv j... ih Kosovo...