SRBIJA AKTIVIRA ANEKS 10 Vučić: Vreme je da reagujemo, snažno, veoma snažno! (VIDEO)
Foto: Alo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsedništvom Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sastanak je održan u 11.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata.


Posle sastanka, Vučić i Dodik obratili su se medijima.

Dodik: Naišli smo na razumevanje Srbije

Dodik je naveo da je postavljanje visokog predstavnika u BiH bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN udar na interese srpskog naroda u toj zemlji i Republici Srpskoj.

- Naišli smo na razumevanje Srbije za svoju poziciju. Mi nismo protiv Dejtona već želimo da se taj sporazum ispoštuje i da se prestane sa ugrožavanje srpskog entiteta - rekao je Dodik.

Vučić: Ovo nisu laki dani za Srbe

Predsednik Srbije naveo je da svaki potez protiv Srbije i srpskog naroda ostaju bez ikakve reakcije od strane velikih sila.

- Ovo nisu jednostavni i laki dani za Srbiju. Danas ću razgovarati sa Palmerom, sutra sa Palmerom i Lajčakom, a nakon toga ćemo videti i analizirati te susrete. Naša reakcija će biti snažna i nećemo dozvoliti nepoštovanje postignutih dogovora. Bez obzira na našu želju za kompromisom, nismo naišli na razumevanje i kada nekog pritisnete tako uza zid, on mora reagovati. Neću dozvoliti da nas Kurti ucenjuje. Tretiraću ga kao i svakog predstavnika privremenih isntitucija u Prištini. On može nešta da pokuša, ali ne bih mu to savetovao - poručio je Vučić.

On je naveo da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i Republike Srpske u okviru BiH.

- Srbija će početi da se ponaša kako nije do sad, ali kako je trebalo da reaguje. U skladu sa ovlašćenjima tražićemo izveštaje od visokog predstavnika o stanju u BiH - kaže Vučić.

Predsednik je zaključio da će Srbija pokušati da reagujei da se izbori koliko može na diplomatskom polju sa najmoćnijim zemljama sveta.

Vakcinacija za građane BiH u Srbiji

Vučić je objavio da će od sutra svi građani BiH mogu potpuno besplatno da se vakcinišu na celoj teritoriji Srbije.

- Imamo vakcina koliko hoćete. Nadali smo se boljem odzivu naših građana, ali eto, žeimo da pomognemo i građanima BiH. Moći će da se vakcinišu bilo gde na teritoriji Srbije, potpuno besplatno. Potom će dobiti i sertifikat o vakcinaciji - objavio je Vučić.

Amerikanci nisu korektni

Dodik je rekao da se pokušava ograničiti srpska politička snaga svuda na Balkanu.

- Nećemo pristati na nikakvu unitarnu BiH. Mi želimo dogovorenu BiH. Amerikanci sprovode svoju politiku na Balkanu i mi ih poštujemo kao silu, ali treba otvoreno reći da Amerikanci nisu korektni - rekao je Dodik.

Aneks 10

Vučić je odbacio tvrdnje člana Predsedništva BiH Džaferovića da Srbija nema pravo da traži izveštaje od visokog predstavnika.

- Evo imam pred sobom Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, Srbija je jedna od potpisnica, tačnije Milan Milutinović, a sa hrvatske strane Mate Granić. Evo, sada možete videti ko je u pravu, ja ili Džaferović - kaže Vučić.

Vučić je naveo da su predstavnici Bošnjaka iz BiH dolazili u Rašku oblast i tu od njega slušali predloga kako treba proglasiti nezavisnost Sandžakam kao ida su otvoreno rekli da je Kosovo za njih nezavisno, ali ne mogu da ga priznaju zbog blokade Republike Srpske.

Provokacija novinara iz BiH

Novinar televizije iz BiH pokušao je da isprovocira Dodika i Vučića na konferenciji.

- Uskoro će biti izrečena presuda Mladiću za genocid, ap hoćete li priznati da se to desilo i hoće li se situaciju udruštvu promeniti u tom pravcu da priznate genocid? - upitao je novinar.

Dodik je na to oštro reagovao.

- Kakav genocid?! Nije bilo nikakvog genocida. Vi te nameštene presude međunarodnih sudova nosite sa sobom. Nama je žao jer je bio zločin, ali nije bilo genocida i ne postoje nikakvi dokazi za to. Zašto vi građanska prava ne propovedate po Sarajevu? Svi beže od vas i izlaze iz kantona gde su Bošnjaci većina. Koristite ovu konferenciju za svoje provokacije. Eto, ja vam kažem, nije bilo genocida. To je jedino o čemu pričate. I šta će vam onda Srbi u BiH? Da nas nazivate genocidašima? Ponavlajm vam opet, nije bilo genocida - rekao je bio Dodik.

Dodik je upitao i zašto nije istražen napad na Vučić kada je došao u Srebrenicu da izrazi svoje saučešće zbog žrtava.

- Je l' vam došao Vučić u Srebrenicu da izrazi svoje poštovanje prema nevinim žrtvama, a dobio je od vas kamen u glavu? Ko je kriv za to? Eto, to je vaše gostoprimstvo i to je odnos prema nekom ko je došao da izrazi pijetet prema vašim žrtvama. Takav je odnos i prema svim Srbima koji vam trebaju samo kao dežurni krivci - zaključio je Dodik.

Vučić pitao za Jasenovac

Vučić je odogovorio da je odnos prema srpskim žrtvama širom regiona nipodaštavajući.

- Da li je neupitno da je u NDH, tačnije u Jasenovcu počinjen genocid nad Srbima? Zašto niko o tome ne govori i ne želi to da prizna. Tamo je pobijeno i dosta Bošnjaka. Nikada niko o tome neće da govori. Izražavam pijetet prema svim žrtvama, ali Srbija nije tu da bude dežurni krivac nikome, niti da se naše žrtve nipodaštavaju - rekao je Vučić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (15)

Loading
KIA

02.06.2021 08:48

Jos jedan vazan sastanak sa predstavnicima Republike Srpske.

stevo

02.06.2021 18:05

@KIA - POmagacemo i uvek cemo biti podrska RS u svakom pogledu

Nikola

02.06.2021 08:51

Uvek bitni i važni sastanci za obe strane. Predsednik ima taj autoritet da može da pomogne u svakoj situaciji.

nikola

02.06.2021 09:08

Mi smo uvek tu da zaštitimo naš narod u RS.

Mijo

02.06.2021 09:20

Očekujem dobre vesti koje će biti postignute na ovom jako važnom sastanku koji se tiče upravo RS.

Julija

02.06.2021 09:46

Kompromisno resenje sigurno da postoji, nadam se da ce sve proteci u najboljem redu.

Ivana

02.06.2021 11:54

Ako žele rat neka ratuju u svojim državama.

Didi

02.06.2021 16:17

@Ivana - Okanite se vise Bosanaca, posvetimo se sebi. Imaju Srbi Bosnu pa neka tamo razgovaraju.

Zarko

02.06.2021 11:58

Verujemo da ce predsednik Vucic uspeti da resi i ovu situaciju sa RS

neca

02.06.2021 12:20

Srbija je na putu evrointegracija i posveceni smo miru i regionalnoj stabilnosti.

Ruzica

02.06.2021 13:32

@neca - Ostavite Srbiju i Srbe vec jednom na miru. Postoji narodna poslovica" nicija do zore nije gorela"

Ruzica

02.06.2021 13:28

Zapad stalno pokusava da unisti Srbiju i Srbe. Docice kraj njima onda kada se budu najmanje nadali.

sara

02.06.2021 13:55

Samoproglašeni gospodar sveta Amerika ne poštuje ni UN, ni pravne norme i pravi haos u svetu!!!. To je potvrdio i amerikanac vrsni političar i advokat Remzi Klark i osudio protivzakonito bombardovanje Srbije, čak je napisao tužbu, ali nažalost smrt ga je spečila. Nemačka takođe nije se izvinula zbog genocida u drugom svetskom ratu, ali i dalje hoće da bude gospodar Evrope!!!. Valjda treba o svemu da se pitaju i druge dve svetske sile, Rusija i Kina!!!.

Mesa

02.06.2021 16:05

prvo kao prvo srbija nije nikakva potpisica ni garant dejtnskog sporazuma a drugo genocid je pocinjen i sad vam vasi heroji pisaju i seru se u pemparsima koji su dobili prsude za genocid dokle ne priznate o tada cete uvek biti genocidni narod a ako prizna onda cemo dalje biti prijatelji i boriti se sa pravdom

Dragan

03.06.2021 06:03

Tako je ako već Srbija poštuje Dejtonski sporazum on je obavezujući i za celu međunarodnu zajednicu a ne samo za nas.