MIGOVI STIGLI U POSLEDNJI ČAS! Srbija čistom srećom izbegla višemilionsku štetu!
Tanjug/ Jovo Mamula

Ovi vredni darovi Belorusije stigli su na vojni aerodrom „Pukovnik Milenko Pavlović“ u Batajnici, a da je kojim slučajem transport lovačkih aviona iz Minska organizovan koji dan kasnije, Vojska Srbije danas ne bi imala kompletiranu eskadrilu od 14 MiG-ova 29, od kojih će 11 jednoseda biti dovedeno na nivo MiG-29SM, odnosno, postaće višenamenski borbeni avioni.

Pukom srećom da se opremi borbenim avionima iz Belorusije tik pred politički haos, koji je ovih dana nastupio između EU i Belorusije, Vojska Srbije je postala značajno snažnija i spremnija za sve izazove pred kojima se može naći.

Interesantno je da je posada ovog aviona, nakon što je nešto posle 8 časova poletela sa beloruskog vojnog aerodroma „Baranoviči“, i pošto je stigla blizu Beograda, morala da usmeri letelicu ka Budimpešti čiji je aerodrom očigledno bio alternativni za sletanje. Da li su u pitanju stvarno bili tehnički problemi kako je zvanično saopšteno, ili je postojao neki drugi razlog, ne zna se.

MIGOVI STIGLI U POSLEDNJI ČAS! Srbija čistom srećom izbegla višemilionsku štetu!

EPA

 

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da bi, u slučaju da su avioni ostali neisporučeni zbog sankcija Belorusiji, Srbija pretrpela značajnu štetu.

- Mi smo platili remont tih aviona. Reč je o ozbiljnom novcu, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, to je 38 miliona evra. Avioni jesu donacija, ali generalni remont, odnosno produžetak životnog veka aviona za 10 godina smo mi platili - rekao je on.

Kako je objasnio za Alo!, da smo ostali na 12, a ne na 14 aviona to ne bi drastično narušilo borbenu gotovost ratnog vazduhoplovstva, ali reč je o novcu koji je uložen u te avione.

- Nastavak posla, koji se obavlja ovde, a to je modernizacija tih aviona, bi kasnio da avioni nisu stigli, a to već zaplet. Ali da se dogodilo da ne stignu, neograničeno vreme bismo čekali, pa bismo onda radili na modernizaciji, a to bi nas dovelo u situaciji da Srbija daje silne pare za nešto što ne bi mogla maksimalno da iskoristi, zbog sticaja okolnosti za koje sama nije odgovorna. Ako ste uložili neke pare, cilj vam je da imate što duže vreme na raspolaganju to što je plaćeno, inače, džaba smo krečili - zaključio je sagovornik Alo!.  

Beloruski avioni ne mogu da koriste nebo EU

Beloruski avioni stigli su 17. maja na aerodrom u Batajnici. Samo nekoliko dana kasnije, 23. maja, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izdao naredbu da se preusmeri irski putnički avion kompanije „Rajaner“ na evropskoj liniji iz Atine za Viljnus da bi uhapsio jednog disidenta koji je bio među putnicima - novinara i blogera Romana Protaševiča. Šefovi država i vlada EU zatražili su već 24. maja da se usvoje neophodne mere, koje između ostalog obuhvataju i zabranu preleta vazdušnog prostora EU za belorusku avio-kompaniju, kao i sprečavanje pristupa evropskim aerodromima za letove beloruskih avio-kompanija.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading