SEDNICA GLAVNOG ODBORA SNS Vučić: Neće u Srbiji odlučivati stranci i ambasadori, Srbija će da se pita! (VIDEO)
Alo/ Dejan Briza

Sednica Glavnog odbora SNS održava se danas od 10 časova u Kombank dvorani.

Na sednici je doneta odluka o ujedinjenju pokreta SPAS koji predvodi Aleksandar Šapić i SNS.

Na početku sednice predsednik SNS Aleksandar Vučić obratio se javnosti, a potom se rasprava nastavila iza zatvorenih vrata.

12.39 - Obraćanje javnosti nakon sednice SNS

Nakon zatvorenog dela sednice GO SNS, javnosti su se obratili član Predsedništva SNS Miloš Vučević i novi potpredsednik GO SNS Aleksandar Šapić.

Vučević je poželeo dobrodošlicu Šapiću i izrazio zadovoljstvo njegovim dolaskom u SNS jer ga, kako kaže, poznaje već dugo i zna koliko je vredan.

- Doneli smo odluku da između 21. i 24.oktobra održimo kongres, odnosno Skupštinu stranke, gde će se skupiti svi delegati SNS. Donećemo odluku o privremenom vođstvu GO SNS Beogrda nakon ostavke Stefanovića, a na Kongresu će se birati novi predsednik - rekao je Vučević.

On je najavio da Srbiju očekuju brojna iskušenja na spoljnopolitičkom planu oko Kosova, ali i BiH.

- Žele da nastavimo razgovore, ali samo one koji vode u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova. Zato mi je drago da je i predsednik Vučić potvrdio da nikada neće pristati na tako nešto, a to je pozdravljeno aplauzom - rekao je Vučević.

Šapić je naveo da će SPAS u okviru SNS-a dati svoj doprinos radom za dobrobit svih građana Srbije i poručio da je Srbiji neophodno političko jedinstvo.

11.15 - Sednica nastavljena iza zatvorenih vrata

Nakon govora predsednika Aleksandra Vučića sednica Glavnog odbora SNS nastavljena je iza zatvorenih vrata.

Kako je najavljeno, posle toga, predviđene su izjave za medije.

10.58 - Vučić o ostavci koju je podneo Stefanović

Vučić je potvrdio da je dobio ostavku Nebojše Stefanovića na mesto predsednika GO SNS Beograd.

- Dobio sam ostavku Neše Stefanovića, ali u našoj stranci nikada neće biti "skidanja glava" kako to neki misle ili se raduju. Međutim, procenjivaćemo uvek svačije rezultate rada. U narednom periodu stranka će doneti odluku ko će voditi beogradski kao najveći odbor SNS u Srbiji - rekao je Vučić i pozvao svoje članove da prekinu međustranačke i međusobne obračune:

- Svi koji tako rade biće isključeni jer rade protiv svoje porodice i nije im mesto u jednoj domaćinskoj stranci. Mi dobijemo ubedljivo predsedničke izbore u nekim sredinama, a onda imamo mnogo lošiji rezultat na lokalnim. To znači da smo kandidovali loše ljude. Moramo slušati naše članstvo koje ustaje i govori uvek šta misli, razgovarati sa ljudima i slušati reč naroda i njihove probleme i biti uz njih.

Vučić je pozvao članstvo da se priprema za Skupštinu stranke i naveo da će biti donete velike i važne odluke.

10.55 - Crna Gora

Vučić kaže da je jutros optužen kako je navodno izvršio državni udar u Crnoj Gori i ukazao da nije on rekao ko treba da bude mitropolit, niti izvršio udar na crkvu.

- Jutros sam optužen da sam izvršio državni udar u CG i da se to neće promeniti sve dok me ne smene ovde, što valjda nije državni udar. Zašto? Jer je neko nešto rekao sa vladikama oko toga ko će da bude mitropoliti ili episkop - istakao je Vučić na sednici Glavnog odbora SNS.

On je ukazao da nije on nije posećivao patrijarha i da ne zna o čemu pričaju.

- Niti sam znao da oni (iz Crne Gore) posećuju patrijarha niti sam ja rekao ko treba da bude mitropoliti ili episkop, nego nisu oni izvršili državni udar ili udar na ckrvu, nego sam ja, koji pojma nema o čemu pričaju. Zašto je to tako, jer Srbija mora da bude kriva uvek i neće biti kriva samo ako ne bude pitala za 29 odsto svog stanovništva u CG. A u Severnoj Makedoniji Albanaci kojih ima 24 odsto imaju mnogo veća prava. I ako pitamo za prava 29 odsto svog stanovništva, to je valjda državni udar - zapitao je Vučić.

Kaže da ga i u Srbiji opzicija optužuje za svakakve gluposti, pa je tako, kako je naveo, jedan od "stručnjaka" rekao kako "Vučić tera Grčku da prizna nezavisno Kosovo, a Grčka neće".

- Laž je postao osnovni moto njihove politike - dodao je Vučić.

10.52 - Non pejperi

Vučić je rekao da je u pojedinim stranim medijima označen kao krivac za non-pejpere.

- Nit' sam luk jeo, nit' luk mirisao. Nemam veze ni sa jednim od tih non-pejpera. U svakom od njih je Kosovo nezavisno, a mene to ne interesuje. Tako se samo stvara zabuna. Podsetiću vas, stranim silama još od Berlinskog kongresa nikada nije odgovarala ekonomski jaka Srbija. Uvek su gledali da nas umanje i učine slabijim jer treba da budemo još manji od drugih malih na Balkanu, a uvek ćemo biti dežurni krivci i kako kažu faktor nestabilnosti - rekao je Vučić.

10.46 - Stranci neće odlučivati u Srbiji

Vučić kaže da suština vođenja politike jeste donošenje samostalnih odluka.

- Treba da razgovarate sa svima, sa strancima, sa svim ambasadorima, ali nikada, nijedan stranac neće donositi odluku u Srbiji - rekao je Vučić.

Ove reči predsednika Vučića propraćene su gromoglasnim aplauzom.

- Dok je SNS na vlasti, dok sam ja na vlasti, odluke će se donosti samo u Srbiji. U nekim zemljama strani ambasadori određuju članove vlade i način na koji će se predsednik obratiti u parlamentu. To nikada neće biti kod nas slučaj i ne mogu ni da zamislim da me neki ambasador zove i pita što smo se ujedinili sa SPAS-om ili što smo uradili ovo ili ono - kaže Vučić.

10.42 - Kosovo

Vučić je najavio da će Srbija uskoro pretrpeti velike pritiske, ali da on kao predsednik države nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

- To će pokušati da urade preko Grčke da kao dođu skoro do nivoa priznanja. Nastaviće sa kriminalizacijom moje porodice i to su radili i uz pomoć nekih naših članova nadajući se da će tako dobiti podršku stranaca za dolazak na vlast - rekao je Vučić.

10.28 - Vučić izašao za govornicu

Predsednik Vučić prepustio je predsedavanje sednicom potpredsedniku SNS Milošu Vučeviću, a potom izašao za govornicu kako bi govorio o rezultatima dosadašnjeg rada i daljim planovima.

On se na početku govora zahvalio medicinskim radnicima koji su izneli veliki teret borbe protiv korona virusa.

Zatim je govorio o ekonomskim rezultatima koji su postignuti.

- Srbija ima najveću prosečnu platu u regionu, da su u odnosu na prošlu godinu porasle i trgovinska i industrijska proizvodnja i naša zemlja će nastaviti da raste i da se bori da ponovo bude u vrhu evropskih država po stopi rasta - kaže on.

Vučić je rekao da je Srbija u prethodnoj godini imala najbrži rast, koji je bio minus 0,9, ali dok su druge države beležile rast od minus 15 do minus pet, niko nije bio ni blizu naše zemlje.

To je, kako je rekao, postignuto zahvaljujući velikom trudu, radu i energiji pojedinih članova vlade, ali pre svega, građana, uz zahvalnost na disciplini i strpljenju penzionerima, koji su, kaže, uvek uz svoju državu.

Dodao je da su u zemlji, uz tu stopu rasta, značajno povećana primanja građana.

Vučić je ukazao da je 2014. godine, Srbija bila 4. u regionu po visini prosečne plate, a ispred su bile i Crna Gora, i to za oko 180 evra, kao i BiH.

- Danas je Srbija po visini prosečne plate u regionu ubedljivo prva. Srbija u martu beleži prosečnu platu 556 evra - istakao je Vučić, dodajući da je to bilo veoma teško i gotovo nemoguće napraviti, ali je uspeh ostvaren zahvaljujući teškim reformama iz 2014. godine.

U godinama koje dolaze imaćemo još bolje rezultate, zbog tada preduzetih mera, podvukao je Vučić.

- Imali smo katastrofu u ekonomiji, tada su se otvarali samo bankovni računi tajkuna po svetu. Uspeli smo da to promenimo, da Srbija bude zemlja koja se gradi i napreduje - rekao je Vučić.

Istakao je da je u odnosu na april prošle godine trgovina je napredovala za 47 odsto, a industrijska proizvodnja 42 odsto.

- Pokazali smo da dižemo zemlju. Izgradili smo puteve, pruge, izgradićemo više nego generacije pre nas. Uspeli smo, jer verujemo u sebe i nismo se osvrtali na one koji su nam dobacivali i gađali kamenčićcima dok smo gurali veliki kamen ka vrhu. Jer smo očuvali jedinstvo stranke, borili se protiv svih različitih uticaja, a na civilizovan demokratski način prevladmo probleme unutar svoje organizacije - rekao je Vučić.

Poručio je da će Srbija nastaviti da raste i pokušati da bude u samom vrhu Evrope po stopi rasta.

- Da vide građani da paradigmu gubitnika možemo da preokrenemo - rekao je Vučić.

10.19 - Ujedinjenje SNS i SPAS

Predsednik Vučić stavio je predlog o ujedinjenju SNS i SPAS na glasanje, a odluka je doneta jednoglasno.

Članovi SPAS-a ušli su tada u salu, a to je propraćeno aplauzom.

- Dobro došli dragi prijatelji. Želim vam puno uspeha u daljem radu - rekao je Vučić.

Vučić je potom pročitao Deklaraciju kojom se poziva na zajedništvo i ujedinjenje političkih faktora u cilju napretka zemlje i zaštitu srpskih političkih interesa. 

10.18 - Skupština SNS

Vučić je najavio da će Skupština stranke biti održana između 21. i 24. oktobra i da će tada biti donete važne odluke.

10.15 - Minut ćutanja

Potom je predsednik podsetio na članove stranke koji su tragično preminuli i pozvao članstvo da im odaju poštu minutom ćutanja.

- Neki su preminuli zbog srčanih oboljenja, neki zbog korone, neki iz trećeg razloga, ali danas slabiji jer nisu su Gojko, Braca, Tika Arsić, Slaviša Živković - rekao je Vučić.

10.12 - Vučić se obratio Glavnom odboru SNS

Vučić je na početku predložio da se izglasa odluka sa prošle sednice GO SNS o ujedinjenju sa pokretom SPAS.

Sednici Glavnog odbora prisustvuje 651 član.

Vučić je naveo da će povodom ujedinjenja sa pokretom SPAS biti doneta i jedna zajednička Deklaracija.

- Mi želimo da menjamo Srbiju i ono što je oko nas da se uvek delimo. Ovim želimo da pokažemo zajedništvo i ujedinjenje, a ne deljenje. Takođe, pred nama su veliki pritisci, ali bih istakao i naše izuzetne rezultate u ekonomiji i zdravstvu. Zbog svega toga, treba nam još snage, da idemo dalje i da se spremimo za buduće izazove - rekao je Vučić.

On je najavio da je ujedinjenje SNS i SPAS promena paradigme o večitoj podeli unutar srpskog društva.

- Za nas je važno da radimo na jedinstvu Srbije, na ujedinjavanju po svim ključnim pitanjima, da ne dozvolimo da društvo i država budu podeljeni kakvi su bili decenijama i vekovima, već da se borimo za jasnu većinu koja bi donosila rezultate. Rezultat je nova paradigma SNS, i nisu samo ideološke razlike koje moraju da postoje prema drugima, već ono što ostavljamo iza sebe, šta radimo za građane Srbije. Naša stranka ne sme nikada da bude ono što su bile neke druge. Znate na koje mislim, ali neću da govorim o njima i pridajem im time pažnju. Naša stranka mora da vodi brigu o interesima naroda i okuplja sve one kojima je to ključni cilj. Važno je da pred velike događaje koji nas očekuju, velike pritiske o svim ključnim temama, ali i nastavak izuzetnih rezultata koje postižemo u ekonomiji i zdrastvu da imamo još više snage ljudi i energije, da ne čuvamo pozicije unutar stranke samo za sebe, već obezbeđujemo pristup i novi ljudima i da se pripremimo za Skupštinu stranke. Imaćemo više plenuma, donositi važne odluke, razna dokumenta, kao što je programska za budućnost, i to ne samo do 2025.,već prvi put do 2030. - rekao je on.

10.10 - Početak sednice GO SNS

Predsednik SNS Aleksandar Vučić dočekan je ovacijama na početku zasedanja Glavnog odbora SNS.

09.48 - Šapić postaje potpredsednik SNS

Na početku GO biće prvo ozvaničeno ujedinjenje SNS i pokreta SPAS, nezvanično se saznaje.

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić bi trebalo da bude izaberan za potpredsednika, a u Predsedništvo SNS ulazi funkcioner i poslanik SPAS Radovan Tvrdišić koji je sa Šapićem i išao na pregovore o ujedinjenju. U Predsedništvo SNS će ući još jedan funkcioner pokreta SPAS.

09.45 - Vučić stigao prvi

Predsednik SNS Aleksandar Vučić je stigao mnogo ranije u Kombank dvoranu.

On je prvo imao odvojene sastanke, a sada je u toku sastanak Predsedništva SNS.

 

09.40 - Ostavka Stefanovića

Predsednik Aleksandar Vučić dobio je danas ostavku Nebojše Stefanovića na mesto predsednika GO SNS Beograda, rekao je član Glavnog odbora SNS Vladimir Đukanović.

09.15 - Dolazak funkcionera SNS

Kako je ranije najavljeno, teme će, pored ulaska pokreta SPAS u SNS, biti i analiza budućih planova i analiza rada pojedinih članova stranke.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Nikolina

29.05.2021 14:14

Srbija jeste za sklapanje pametnih dogovora , projekata i infartsrukrutne politike, ali ne i više od toga. rad je rad, a politika će da se vodi u Srbiji onako kako se najbolje zna!

Vuk

29.05.2021 16:28

Bravo predsedniče, svako u svojoj državi neka pravi reda!

stevo

30.05.2021 01:55

@Vuk - Sami biramo put i odlucujemo o svojoj sudbini

Ivana

29.05.2021 20:11

SNS je dodatno ojačao sa SPSO-om, Vučić i Šapić su pokazali narodu da su patriote i boriće se za interese naroda na KiM. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu.