KARADŽIĆ NAPUSTIO HAG Prebačen u Englesku pod oznakom tajnosti, advokat Petronijević otkrio detalje: Zbog ovoga ćemo ići pred Savet bezbednosti UN
Foto: EPA/EPA/ PETER DEJONG

Inicijativni odbor Centra za obnovu medunarodnog prava uputiće predstavnicima SB UN i međunarodne zajednice pismo upozorenja na drastično kršenje ljudskih prava Srba osuđenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, izjavio je danas advokat Goran Petronijević.

"Pismom upozorenja želimo da skrenemo pažnju na ozbiljna kršenja prava pritvorenih, osuđenih, kao i kršenja prava odbrane koje je bilo drastično i vidljivo, i što je najvažnije, na jednu vrstu ozbiljne diskimancije srpskih žrtva", rekao je Petronijević za Tanjug.

Uslovni otpust

Prema njegovim rečima, bitno mesto u tim pritužbama imaće i uslovni otpust.


"Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađius sebi je uzeo božanska prava. On ne može tako da postupa, postoje pravila i praksa Tribunala, tu je problem i onih koji su ispunili uslov za uslovni optust, a uobičajeno je da onaj ko je izdržao dve trećine kazne ima pravo na to", rekao je on.

Ađius je, kako kaže Petronijević, uveo nova pravila i ''postao zakonodovac u ime Saveta bezbednosti''.

Srbi i Hag

Petronijević je rekao da je vreme pokazalo da gotovo nije bilo nikoga ko je na drugoj strani odgovarao za toliki broj ubistva Srba.

"Želimo da skrenomo pažnju svetskoj javnosti da čelnici Mehanizma, koji je ostatak Haškog suda, ne samo da nastavljaju antisrpsku politiku, već i kršenja međunarodnog prava, i to rade u u ime svih članica SB UN", rekao je Petronijević, koji je učestvovao u radu skupa "Prava i stauts osuđenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju".

Kako je naveo, namera skupa je bila da se evidentiraju svi problemi i da se potom alarmira svetska javnost, stalne i nestalne članice SB UN sa načinima kršenja ljudskih prava.

Prema njegovim rečima, niko od Srba u Hagu ne može da se pohvali da je odnos prema njima bio fer i zakonit.

"Gde god je postojala situacija da se oteža položaj odbrane i u samom postupku i postpuku dokazivanja, iskroišćena je, bilo je i prikrivanja dokaza od samog tužilaštva i procesnih malverzacija", rekao je Petronijević.

Premeštanje Karadžića iz Haga

Advokat je komentarisao i premeštanje Radovana Karadžića u zatvor u Englesku.

Tim povodom naveo je da će detalje o transferu Karadžića na odsluženje doživotne kazne u zatvor na jugu Engleske izneti kada to bude moguće, jer je "transfer pod velom tajnosti".

"Nemamo posebne detalje, niti ih možemo iznositi, saopštićemo ih kada se skine oznaka tajnosti i tada ćemo moći da govorimo o uslovima u kojima su nalaze", rekao je Petronijević.

Dodao je da sa sigurnošću jedino može reći da uslovi u Engelskoj nisu ni blizu onima u Hagu, a najgore je odsustvo bezbednosti, imajući u vidu populaciju u zatvoru u Velikoj Britaniji, što je viđeno i u slučaju generala Radislava Kristića i mnogih drugih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading