Ministar Mali: Zajedničkim snagama štitimo ekonomske interese Srbije
Printscreen/ Instagram

Ministar finansija Siniša Mali održao je danas zajednički kolegijum sa Poreskom upravom i sa Upravom carina, koje su u sastavu Ministarstva finansija, i tom prilikom potvrdio rešenost da zajedničkim snagama pomenute institucije rade kako bi zaštitile ekonomske interese Republike Srbije.

Mali je istakao da je reč o ključnim institucijama, koje su proteklih godina prošle kroz važne promene, s obzirom na to da je u Poreskoj upravi u toku ozbiljan proces reforme i transformacije, kao i da će Uprava carina dodatno biti modernizovana, sa savremenim IT sistemima.

„Uprava carina i Poreska uprava su dve najvažnije uprave u okviru Ministarstva finansija kada je reč o prihodima u budžet i važno je da one budu potpuno modernizovane, međusobno koordinisane i da na taj način zajedno rade kako bi doprinele stabilnosti javnih prihoda i još boljem stanju naše ekonomije. Zaposleni u ovim upravama rade izuzetno težak posao i utiču na uvođenje reda i na bolje prihode u budžetu. Zato želim da pohvalim njihov rad, koji je sve efikasniji iz godine u godinu. Raduje me i što ćemo u narednih nekoliko nedelja postaviti kamen temeljac za novu zgradu Poreske uprave koja će se nalaziti u Zemunu“ , rekao je Mali i dodao da je za funkcionisanje ovih uprava važan dobar regulatorni okvir, te da je u tom smislu značajno što su usvojeni novi Zakon o e – fakturama i Zakon o fiskalizaciji.

U cilju još bolje saradnje, direktori Poreske uprave i Uprave carina Branko Radujko i Dragana Marković tokom marta 2021. godine potpisali su Sporazum o međusobnoj saradnji, kojim su prepoznate ključne uloge obe uprave u ostvarivanju strateških ciljeva Ministarstva finasija.

„Sporazumom su definisani pravci dalje međusobne saradnje kako bi se zajedničkim radom postigli što bolji rezultati, a u skladu sa nadležnostima i ovlašćenjima koja ima svaka institucija. Konkretno, buduća saradnja će se odvijati u pravcu intenzivne međusobne razmene informacija u cilju unapređenja poreskog i carinskog postupka i efikasnije borbe protiv poreskih prevara, zatim kroz uzajamno pružanje pomoći u prevenciji i istrazi kršenja poreskih i carinskih propisa kao i razmeni iskustava i dobre prakse. Održavanjem zajedničkih radnih sastanaka na visokom nivou potvrđujemo spremnost i odlučnost da dogovoreno realizujemo na najbolji mogući način i u primerenim rokovima“, naglasila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Direktori uprava su jedinstveni u stavu da je zauzimanje zajedničke pozicije od najvećeg značaja u suočavanju sa brojnim pokušajima zloupotreba kada je izbegavanje obaveza prema državi u pitanju.

''Jačanje operativne saradnje i razmena informacija između Poreske uprave i Uprave carina od izuzetne je važnosti za fiskalne, finansijske i ekonomske interese Republike Srbije i njenih građana. Zajedno obezbeđujemo građanima i privredi efikasniji servis i zajedno se borimo protiv sive ekonomije. To su naši zadaci, na njima ćemo istrajati i od posebnog nam je značaja konkretna i snažna podrška koju smo za to danas dobili od ministra finansija i njegovog tima“ naglasio je direktor Uprave carina Branko Radujko.

S obzirom na to da borba protiv sive ekonomije podrazumeva i aktivno učešće građana, učesnici sastanka su se saglasili da je neophodno nastaviti sa akcijama podizanja svesti o posledicama kršenja poreskih i carinskih propisa u cilju efikasnije naplate budžetskih prihoda, što je novac svih građana Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading