VUČIĆ O POSETI ČEŠKOJ Nisam očekivao Zemanovo izvinjenje, pokazao je hrabrost da se suprotstavi svima
Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključio se u program Dnevnika na RTS i govorio o važnoj poseti Pragu.

- Sve više raste naša trgovinska razmena sa Češkom. Ljudi misle da se sve dešava u dve ili tri velike zemlje, ne. Ovo što radimo ovde jako je važno. Ponovo je Balkan važna ruta u srcu ili glavama evropskih zvaničnika - rekao je Vučić i objasnio da je Srbija veoma srećna što je u mogućnosti da donira 100.000 Fajzer vakcina prijateljima iz Češke.

Predsednik je podsetio da će češka kompanija SEBRI uložiti više od milijardu evra samo u Beogradu u nekretninama.

- Marina Dorćol će izgledati veličanstveno, to je nova zelena agenda, kupili su mnogo zemlje u Beogradu, imaju čuveno mesto Mitićeva rupa, u centru grada, biće veličanstvena zgrada sa nekim posebnim lukovima koji će podsećati čak i na Trijumfalnu kapiju, prema Beogradskoj ulici - navodi Aleksandar Vučić.

Dodaje da su Česi zainteresovani za dalja ulaganja, posebno oko rudnika Štavalj kod Sjenice, ali i u Sokobanji i Aleksincu. Takođe, dodao je da se pregovara oko "Škodinih" tramvaja, ali i daljim investicijama PPF grupe.

- Sve više stvari nas vezuje sa Češkom. Sve brže raste naša trgovinska razmena i verujem da mogu za dve godine doći sa 10. na 7-8. mesto kao trgovinski partneri - istakao je predsednik.

O izvinjenju češkog predsednika za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, Vučić kaže da je to veoma važno za našu zemlju, kao i da ne očekuje da će to pokvariti odnose Češke sa drugim evropskim zemljama.

- Ne mislim da je realno da se Češka zameri bilo kome, ali iskreno, nisam očekivao takvu Zemanovu reakciju, nisam očekivao to izvinjenje. Ne mislim ni da Andrej Babiš misli drugačije. Za nas je važno da se ponosimo svojom reakcijom, važno je da smo naglasili da smo protiv promena granica i da su to svi čuli. Babiš me je pitao kako je izvinjenje odjeknulo u Srbiji, ja sam mu rekao da je Zeman pokupio sve simpatije. On ih je pokupio jer je pokazao hrabrost da se suprotstavi svima koji će da ga kritikuju i toliko više je porastao u našim očima. Čestitam građanima Srbije što smo uspeli posle mnogo mnogo godina da menjamo sliku o našoj zemlji, a ta slika je veoma važna - rekao je Aleksandar Vučić.

Komentari (8)

Loading
Ivana

19.05.2021 21:48

Sardnja sa Češkom je od velikog značaja za našu držaju. Niko više ne radi koliko Vučić, hvala nas vemu što radi za interes naroda i države.

Joka

19.05.2021 22:45

Konstantan rad na spoljnoj politoci, svaka cast Vucicu dokle nas je doveo.

Andrej

19.05.2021 22:45

Pokazao je hrabrost i pokazao je da je veliki čovek.

Jelena

20.05.2021 08:29

Zeman je ovim iskazao veliko poštovanje prema Srbiji.

TADEJ

20.05.2021 09:02

Pokazao je veliko postovanje prema Srbiji!

milica

20.05.2021 09:08

Zeman je povukao veliki potez, ništa to izvinjenje ne menja, ali znači.

Dragana

20.05.2021 09:09

Ovim je pokazao koliko danas poštuju Srbiju.

Elizabeta

20.05.2021 09:10

Nekada stvari koje ne očekujemo budu mnogo bolje nego kada nešto isplaniramo.