Lazanski čuo zastrašujući zvuk tokom parade! (VIDEO)
Alo/ Ilustracija

Nakon grandiozne vojne parade na Crvenom trgu u Moskvi, ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski kaže da je impresioniran ruskim pilotima, koji su pokazali „savršenstvo u letenju“, jer su, kako objašnjava, leteli na krajnjoj granici donje oblačnosti i vrlo rizično – nisko.

- S obzirom da je u Moskvi dva dana padala kiša i da je niska oblačnost, mislio sam da će vazduhoplovni ešalon biti otkazan, kao što je to bio slučaj pre nekoliko godina, ali ipak su leteli. Neki izvori kažu da su sa aerodroma ‘Kubinka’ iz Podmoskovlja jutros u pet sati poleteli helikopteri koji su specijalnim smesama i postupcima razbijali kišne oblake. Uspeli su da stabilizuju vreme, tako da je tokom parade palo svega nekoliko kapi kiše, a vazduhoplovna parada je ipak održana - kaže Lazanski.

- Ono što je meni posebno bilo zanimljivo u naletu aviona pete generacije Su-57 je zvuk njegovog motora – on je poseban i razlikuje se od zvuka motora drugih mlaznih aviona. Da li je reč o izduvniku-mlaznici sa vektorisanim potiskom teško mi je da zaključim, ali je zvuk zaista specifičan i zastrašujuć - ističe Lazanski.

Od kopnene tehnike koja je prošla Crvenim trgom, dodaje ambasador, vrlo su impresivni tenkovi T-14 „Armata“, ali i T-90, zatim teško borbeno vozilo pešadije „Kurganjec“, kao i borbeno vozilo „Bumerang“.

- Interesantan je bio i nastup višecevnog bacača raketa ‘Tornado’, zatim zanimljiva je i kupola sa novim automatskim topom na oklopnom vozilu ‘Tigar’ i prvi put smo na paradi videli robotizovano oklopno vozilo ‘Uran-9’. Bila su po dva ‘Urana’ na jednom vučnom vozu. Zanimljiv je i PVO sistem S-400, kao i protivvazdušna sredstva ‘Buk-M3’, ‘Tor’ i „Pancir“, a takođe i taktičke balističke rakete ‘Iskander’ i naravno, interkontinentalna balistička raketa ‘Jars’ - navodi ambasador.

Lazanski naglašava da je Rusija pokazala i jedan sasvim nov pristup vizuelnom izgledu vojske, što nije bila karakteristika sovjetskih vremena.

- Besprekorni stroj vojnika, kadeta, njihove zastave - sve to pokazuje jedan kolorit vojne uniforme današnje ruske armije, što u sovjetsko vreme nije postojalo. To pokazuje da ruski vojni modni kreatori shvataju značaj privlačnosti uniforme za mlade ljude. Tako da kad gledate tu lepotu boje i kroja uniforme, gde svaki vid i rod Oružanih snaga ima svoju zastavu, svoju uniformu – to je vrlo atraktivno za mlade ljude. To pokazuje jedan sasvim nov pristup vizuelnom izgledu vojske... - ocenjuje Lazanski.

Istovremeno današnja ruska armija se nije odrekla obeležja slavne Crvene armije i sovjetske armije, naglasio je on.

- Taj deo istorije je prisutan ne samo po zastavama i po nazivima jedinica, vojnih škola i akademija, nego i po paradnom i marševskom koraku vojnika. Tako da je to za mene parada u Moskvi uvek bila i jeste poseban događaj - dodao je ambasador.

Lazanski naglašava da je i dizajn ruskog oružja drugačiji u odnosu na period od pre tri-četiri decenije. Prema njegovim rečima, konstruktori oružja vode računa o tome da oružje ne bude samo efikasno i pouzdano, već i da ima i lep dizajn.

- Recimo, na višecevnom bacaču raketa ’Tornado‘, kad pogledam kako su izvučene lasirne cevi onda sa velikom dozom verovatnoće mogu da pretpostavim da je jedan detalj tu prisutan samo radi estetike, što je pomalo neobično, jer Sovjeti tom elementu ranije nisu pridavali značaj. Rusi su to očigledno promenili - kaže Lazanski.

Koje rusko oružje je Srbiji interesantno

Na pitanje šta bi od prikazanog ruskog naoružanja eventualno bilo interesantno Srbiji radi jačanja odbrambenih sposobnosti, Lazanski kaže da su to protivvazdušni sistemi, a takođe i helikopteri.

- Nama su interesantni helikopteri Mi-35, koje smo već kupili. Mislim da bi nam bio interesantan i PVO sistem ‘Buk-M3’, kao i sistem ‘Tor’, mada je dosta skup. ‘Tor’ bi u kombinaciji sa ‘Pancirom’ potpuno pokrio kratki domet za borbu protiv modernih dronova i niskoletećih aviona, helikoptera i krstarećih raketa. Naravno, ima tu mnogo stvari koje bih ja poželeo da imamo u Srbiji, ali jedno su želje, a drugo su mogućnosti - kaže ambasador.

- Rusko društvo poštuje svoju vojsku i ona je zaista visoko cenjena. Ruski oficiri kada odu u penziju u danima državnih i vojnih praznika imaju pravo da opet obuku uniformu. Danas je na paradi većina veterana bila u kompletnim uniformama. To je lep primer svima - zaključio je ambasador.

Lazanski je vojnu paradu na Crvenom trgu pratio sa tribina, u društvu sina Aleksandra, koji je specijalno zbog Dana pobede nad fašizmom doputovao u Moskvu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading