U Subotici obeležen Dan pobede nad fašizmom
Grad Subotica

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, podsetio da Grad Subotica na ovom mestu i na Spomen-kompleksu palim crvenoarmejcima dva puta godišnje odaje počast palim junacima koji su se borili protiv najvećeg zla u istoriji sveta  i da to čini 10. oktobra, na dan kada je Subotica oslobođena 1944. godine i 9. maja, na dan konačne pobede nad fašizmom i nacizmom 1945. godine.

„Zaista je prikladno da se tog znamenitog dana, od pre sedamdeset i šest godina, sećamo što češće, jer je on označio dolazak pobede i slobode. Slobodoljubivi ljudi širom sveta, a pre svega narodi Sovjetskog saveza, izborili su se uz ogromne žrtve da ideologija mržnje i smrti bude poražena zauvek. Tu najveću od svih pobeda slavimo, a ove godine obeležavamo i osamdesetu godišnjicu početka Drugog svetskog rata na srpskom i ruskom prostoru. Oni koji su u aprilu 1941. godine ubijali nevine Subotičane, masovno su kasnije stradali od junačke Crvene armije, bezuspešno pokušavajući da pokore neosvojivu Rusiju“, rekao je gradonačelnik Bakić.  

Naglasio je da zločin nikada ne može proći bez kazne.

„Tako je ista ruka feldmaršala Kajtela, koja je 1941. potpisala naredbu o streljanju 100 srpskih civila za svakog poginulog nacističkog vojnika, 9. maja 1945. potpisala i konačnu kapitulaciju Hitlerove vojske. Pobednici su se pobrinuli da svi koji su, poput ovog generala, zavili naše prostore u crno, budu osuđeni pred sudom i kažnjeni“, istakao je Bakić.

Dodao je da ne bi bilo pravde za svet i kazne za agresore da nije bilo borbe ruskog naroda, koji je podneo najveću žrtvu za sve ono šta danas često uzimamo zdravo za gotovo.

„Srbija i Subotica pamte junake svoje antifašističke borbe i njihove ruske saborce! Ovo će za nas biti poseban dan, dok nas bude“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

U ime Gradske organizacije SUBNOR-a Subotica, prisutnima se obratio i Maksim Bakrač, predsednik GO SUBNOR Subotica. Čestitajući 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, Bakrač je, između ostalog, u ime boračke organizacije Subotice i svoje lično ime izrazio zahvalnost subotičkoj lokalnoj samoupravi na razumevanju, saradnji i doprinosu uspešnoj organizaciji obeležavanja ovog istorijskog dana.

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije: Jevrejske opštine Subotica, Udruženja Ličana „Lika“, „Centra Tito, komunisti Subotice“, Srpsko-ruskog društva „Aleksandar Nevski“, Srpsko-rusko-beloruskog bratstva „Sveti knez Vladimir“, Ruske stranke i Ruskog nacionalnog saveta i Udruženja građana „Mini Jugoslavija“.

Nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma, venci su položeni i na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Obraćajući se prisutnima posle polaganja venaca na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima, drugi sekretar ambasade Rusije Stanislav Lupin je izrazio zahvalnost gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću na pozivu da prisustvuje obeležavanju Dana pobede nad fašizmom i na održavanju spomenika i groblja gde počivaju ruski borci koji su pali u borbi protiv fašizma i koji su, kako je rekao, rame uz rame sa srpskim partizanima borili protiv ovog zla.

„Drago mi je da možemo zajedno, i 9. maja, i 10. oktobra, da odamo poštu svim ovim borcima. Verujem da ćemo to zajedno činiti i u narednim godinama“, kazao je Lupin.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading