STVORENA OPASNA KRIMINALNA ORGANIZACIJA Srbi, Hrvati i Crnogorci odrađuju najprljavije poslove! 2019. rekordna godina!

Sarađuju sa Albancima.

Žandarmerija, policija, sud, hapšenje
Žandarmerija, policija, sud, hapšenje, Foto: Alo!

Srbija je sve više uključena u trgovinu drogom u tzv. Balkanski kartel, koji je po ocenama međunarodnih policijskih organizacija u usponu.

List "Politika" navodi da je u MUP-u Srbije potvrđeno da je u protekle dve godine u zemlji zaplenjeno više od 10 tona droge, prošle četiri, a ove više od šest, što 2019. čini rekordnom o zapleni narkotika od kada se vodi statistika.

Dodaje se da u tu statistiku nije uključena marihuana zaplenjena u „Jovanjici“ - 650 kilograma spremnih za prodaju i još skoro četiri tone u sirovom stanju.

Kao najveće narko dilere kokaina navode se Darko Šarić, zvan Balkanski El Čapo, i Radosav Cvijović, koga mnogi nazivaju „novosadski Eskobar“.

Žandarmerija, policija, sud, hapšenje
Žandarmerija, policija, sud, hapšenje, Foto: Alo!/Masanori Josida

Što se tiče heroina, „Politika“ navodi da se najveća ovogodišnja zaplena u Srbiji dogodila polovinom novembra, kada je otkriveno 77 kilograma te opasne droge, vredne pet miliona evra, i uhapšen osumnjičeni vođa narko grupe Mladen Novaković Tocilo iz Amerića kod Mladenovca.

List prenosi podatke iz izveštaja Evropskog centra za praćenje droga i Evropola, da pored tradicionalno najvećih kolumbijskih i italijanskih kriminalnih grupa, u trgovini kokainom grupe iz Srbije i Albanije postaju sve značajnije.

- Naglašeno je da kriminalci iz Srbije dobro sarađuju s kolegama iz drugih država bivše Jugoslavije, pa su ih zbog toga evropski policajci prozvali i Balkanski kartel.

Hapšenje, španska policija
Hapšenje, španska policija, Foto: MUP

Kako se navodi, „Balkanski kartel“ čine kriminalne grupe sa prostora bivše Jugoslavije, a „najzastupljeniji su Srbi, Hrvati i Crnogorci, koji odlično sarađuju međusobno, ali i sa susedima: Albancima, Bugarima Italijanima.

Za razliku od kokaina, koji dolazi iz Latinske Amerike, heroin dolazi sa istoka - uglavnom iz Avganistana, a u manjoj meri iz Pakistana, Irana, istočne Turske i zemalja srednje Azije.

- Glavne švercerske rute heroina (ka zemljama EU) vode preko Turske, Bugarske, Albanije, zatim preko Kosova kroz Srbiju - piše list i dodaje da kada heroin stigne na Kosovo, narko klanovi ga u magacinima pakuju u manje količine i zatim transportuju kopnenim putem.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi