Bezbednosno informativna agencija BIA
BIA
Bezbednosno informativna agencija BIA

BIA

Bezbednosno informativna agencija BIA, Foto: BIA

Zamenik direktora CIP-a uhapšen je nakon što je pokušao da reketira privatno preduzeće tražeći 20.000 evra za učešće te firme u projektu izgradnje stanova u Vranju za bezbednosne službe.

Početkom februara, u Vranju je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića počela izgradnja jeftinih stanova za pripadnike Vojske, policije i BIA. Ugovor sa izvođačem radova, turskom firmom „Tašjapi“, potpisan još 19. decembra 2018, kada je i odlučeno da Saobraćajni institut CIP obavlja poslove nadzora na gradilištima.

Pročitajte još:

 

 

Međutim, predstavnici CIP-a sa Vidosavom Stevanovićem, zamenikom generalnog direktora, i vlasnikom firme „Vodogradnja“ iz Vranja na čelu, a u saradnji sa direktorom ogranka turske firme u Srbiji, upustili su se u neverovatnu muljažu koju je BIA ekspresno otkrila...

Privedenima određen pritvor

Svim uhapšenim iz ove afere određeno je zadržavanje u trajanju do 48 sati, nakon čega će ih saslušati postupajući zamenik načelnika posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Nišu.

 

Naime, saradnjom Višeg javnog tužilaštva u Nišu, UKP-a odeljenja za borbu protiv korupcije i Bezbednosno-informativne agencije pre dva dana su u Vranju i Beogradu pohapšeni Vidosav Stevanović, zamenik generalnog direktora Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda, njegovi saradnici N. R. i M. K. Takođe, M. M., vlasnik preduzeća „Vodogradnja“ iz Vranja, zbog krivičnih dela trgovina uticajem i davanje mita u obavljanju privredne delatnosti. Uhapšen je i O. M. iz Beograda, direktor ogranka kompanije „Tašjapi“ u Srbiji, zbog krivičnog dela primanja mita u obavljanju privredne delatnosti.

Vladislav Stevanović

printskrin

Vladislav Stevanović, Foto: printskrin

Utvrđeno je da su Stevanović i njegova ekipa iz CIP-a, koji inače važi za najmoćniju istraživačko-projektnu kompaniju u jugoistočnoj Evropi sa dugom tradicijom, zahtevali od vlasnika preduzeća „Vodogradnja“ iznos od 20.000 evra kako bi njegovom preduzeću obezbedili poziciju podizvođača u obavljanju zemljanih radova i snabdevanja betonom u projektu izgradnje jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti. Zbog toga je glavni izvođač takozvanih grubih radova, tursko preduzeće „Tašjapi“, zaključio ugovor sa preduzećem „Vodogradnja“ kao podizvođačem, iako je drugo preduzeće dalo povoljniju ponudu za snabdevanje betonom.

Pročitajte i ovo:

 

Takođe, osumnjičeni iz CIP-a su od vlasnika „Vodogradnje“ zahtevali navedeni novčani iznos kako bi uticali na druga službena lica iz tog instituta kako tokom vršenja nadzora na terenu ne bi evidentirala eventualne propuste u pogledu kvaliteta betona koji se isporučuje i kvaliteta izvedenih radova.

Zorana: Prošlo je vreme kraduckanja

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pozdravila je akciju bezbednosnih službi.

- Nadam se da je sad svima jasno da će svako ko pokuša da jedan jedini dinar ukrade na projektima infrastrukture, posebno na gradnji stanova za naše vojnike, policajce i pripadnike BIA, završiti tamo gde mu je mesto - iza rešetaka - rekla je Mihajlovićeva za „Alo!“. Ona je istakla da svi moraju da shvate da je vreme kraduckanja odavno prošlo i da Vlada Srbije, ministarstvo i svi državni organi neće dozvoliti bezakonje i lopovluk.

 

Tako je M. M. krajem februara u popodnevnim časovima predao osumnjičenom N. R. deo iznosa, odnosno 10.000 evra, a taj novac je pronađen prilikom kasnijeg pretresa njegovih ličnih stvari.

Milutin Ignjatović, generalni direktor CIP-a, šokiran je zbog hapšenja njegovog zamenika i nekoliko saradnika iz Instituta. On za „Alo!“ kaže da ne može da poveruje da su „bili u stanju da naprave tako užasne stvari i naruše ugled koji je CIP godinama gradio“.
- Ja sam za hapšenje tek saznao i još ne mogu da dođem sebi, potpuno sam zatečen. Stevanović je relativno skoro postao moj zamenik, nema ni mesec dana, to je mlad dečko, ja sam ga postavio jer je vredan i radan, nisam mogao ni da sanjam da je u stanju da ovako nešto napravi. On je bio na putu poslednjih pet-šest dana, uhapšen je čim se vratio, a ja o tome nisam ništa znao. Ne znam ni šta su on i ostali muljali, ali znam da su naneli nemerljivu štetu Institutu, a samim tim i meni, nikad se ovako nešto nije desio u Institutu od kada ga ja vodim - kazao je Ignjatović za naš list.

Vučić: Stanovi u Vranju po ceni od 400 evra po kvadratu

Vrednost izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti u Vranju je 746,7 miliona dinara.

- Mi ne sanjamo i ne zamišljamo budućnost, mi je gradimo. Svesni smo koliko ta budućnost zavisi od nas, našeg rada, truda, spremnosti da je napravimo - rekao je predsednik Vučić u Vranju kada su započeti radovi na izgradnji. Vučić je rekao da će pripadnici službi bezbednosti u Vranju vezati svoj život za jug Srbije i da će i građani biti sigurniji jer će znati ko ih čuva i ko im pomaže da se osećaju sigurno. On je rekao da će u prvoj fazi biti izgrađeno 186 stanova, u drugoj 198 stanova, dok će u Srbiji biti izgrađeno ukupno 8.022 stana, a da će stanovi u Vranju biti prodavani po ceni od 400 evra po kvadratu.