Željko Ražnatović Arkan
EPA
Željko Ražnatović Arkan

EPA

Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA

* Devetnaest godina prošlo je od čuvenog 5.oktobra

* U godinama koje su usledile nakon "rušenja" Slobodana Miloševića, mnoge tajne vezane za ovu revoluciju su isplivale na videlo

* Jedna od njih je i uloga Željka Ražnatovića Arkana u pohodu DOS na državni vrh Srbije

Osnivač i glavnokomandujući Srpske dobrovoljačke garde Željko Ražnatović Arkan ubijen je jer se nekoliko meseci pre toga okrenuo od svog mentora Slobodana Miloševića i stao uz lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića, koga je prebacio u Crnu Goru tokom bombardovanja 1999. kako ga ne bi ubili, otkrića su lista Kurir.

Pročitajte još:

Arkan je maltene u poslednji čas naterao Đinđića da se skloni u Crnu Goru jer se plašio da bi u Srbiji mogli da ga ubiju.

- Posle onog što se desilo Slavku Ćuruviji došlo se do podataka da je pripreman čitav spisak za odstrel - otkrio je izvor Kurira.

Arkan je trebalo i da sa Đinđićem učestvuje u demonstracijama 5. oktobra.

- Arkan je trebalo da bude zadužen za to da demonstracije proteknu mirno, bez krvoprolića. Međutim, njega su ubili, a u priču je ušao Legija - kazao je izvor.

Sale Đorđević i Slobodan Milošević

Screenshoot RTS

Foto: Screenshoot RTS

Ovo je potvrdio i lider SRS Vojislav Šešelj:

- Čuo sam i ja za taj plan. Vrlo je verovatno da je Arkan trebalo da učestvuje u 5. oktobru sa tadašnjim DOS i Đinđićem, jer su oni bili veoma bliski.

Bio sam u sobi 331! Ležao je na stomaku, na ogledalu ispisan broj 1, bio je prvi na spisku za ODSTREL!

AUTOR: Kurir/D.S. DATUM I VREME: 03.07.2019. 15:56 Tvorac čuvene dizel - generacije žestokih momaka Aleksandar Knežević Knele, Foto: Facebook printscreen Ubistvo Aleksandra Kneževića Kneleta, jednog od žestokih momaka s beogradskog asfalta, značilo je početak krvave serije ubistava u Beogradu. Imao je samo 21 godinu kada je 28. oktobra 1992.

Arkan je, podsetimo, ubijen 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental", a tri dana kasnije britanski list Dejli telegraf objavio je članak u kojem navodi da se Arkan udaljio od Miloševića, a da se zbližio s Đinđićem. Takođe, navodi se i da je upravo Arkan taj koji je savetovao Đinđića da za vreme NATO bombardovanja ode u Crnu Goru kako bi izbegao mogući atentat.

Pročitajte još:

O vezi između Arkana i Đinđića malo se zna, a Ražnatovićev prijatelj Dragan Marković Palma svedoči u kakvim su odnosima bili njih dvojica i ne isključuje mogućnost da je izgubio glavu jer je štitio Đinđića.

- Arkan i Đinđić su bili veliki prijatelji. Kada se desio taj tragičan događaj, Arkanovo ubistvo, Zoran je prvi došao kod Cece u kuću - kaže Palma.

Bio okružen špijunima Zoran Đinđić

Tanjug,Dragan Antonić

Foto: Tanjug,Dragan Antonić

Kako je Dejli telegraf objavio, opozicioni političari i analitičari su izjavljivali da je Arkan bio uplašen za svoju bezbednost i da je razmišljao da se zbog toga preseli u Crnu Goru.

- Po svemu sudeći, bio je u bliskim odnosima s Đinđićem, jednim od dvojice vodećih opozicionih figura i lidera Demokratske stranke. Rečeno je i da se Arkan upravo preko Đinđića približio crnogorskom lideru Milu Đukanoviću - navodio je britanski list.

U istom tekstu se dalje navodi i da je Đinđić o svom odnosu s Arkanom posvedočio u intervjuu Njujork tajmsu.

- Đinđićeve veze s Arkanom, koje je priznao u intervjuu za Njujork tajms, mogu da budu kompromitujuće po njega, jer je pokušavao da obezbedi podršku Zapada kao najbolji Miloševićev naslednik. Đinđić je u intervjuu rekao da ga je upravo Arkan upozorio da napusti Beograd i ode u Crnu Goru za vreme NATO bombardovanja kako bi izbegao mogući atentat - navodi Dejli telegraf.

Željko Ražnatović Arkan

EPA

Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA

U intervjuu za Njujork tajms Đinđić je rekao da je 1996. godine Miloševićeva žena Mirjana Marković tražila od Arkana i njegovih ljudi da rasture demonstracije u Beogradu i ponudila mu novac za to, ali da je on to odbio i došao i ispričao mu da je odbio.

Poslednja fotografija Giške! Iz crkve otišao u borbu, a onda misteriozno ubijen! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 17.05.2019. 20:25 Đorđe Božović Giška je ubijen 1991. godine pod nerazjašnjenim okolnostima, a ova fotografija nastala je neposredno pre nego što je nastradao. Božović je 1991. osnovao patriotsku formaciju „Srpska garda" zajedno sa vođom Srpskog pokreta obnove, Vukom Draškovićem i Branislavom Matićem Belim.

Rekao je i da ga je Arkan, za vreme rata na Kosovu, uredno informisao o opasnostima po život, zbog čega je i napustio zemlju za vreme bombardovanja.

- Gospodin Ražnatović je bio lukav, inteligentan i imao je kriminalnu ličnost. Imao je "bebi-fejs", ali je bio vrlo opasan, bez moralnih skrupula i poput zveri - reči su kojima je Đinđić tada opisao Arkana.

 

BONUS VIDEO: Srdačno pozdravljanje Ane Brnabić sa premijerom Luksemburga Gzavijerom Betelom!

 

Komentari (1)

miroljub

05.10.2019 15:11

Arkan je uvek bio govance i običan krimos.