Zadušnice u Kosovskoj Mitrovici
Foto: Printscreen/Kosovo online

Slika je nepromenjena i više od dve decenije kasnije. Nepristupačan teren groblja obrastao je u korov, humke su jedva vidljive, nadgrobni spomenici su polomljeni, a smeća je svuda u okolini.

Građani žurno odlaze ka grobovima, uređuju ih čupajući travu i čisteći smeće, pale sveće na improvizovanim mestima i nezadovoljno odmahuju glavama.

Ove prizore nadgleda tzv. Kosovska policija, a sveštenici iz Južne i Severne Mitrovice čitaju opela nad jedva vidljivim grobovima.

Nebojša Ilić kaže da dolazi na svake zadušnice.

"Da, izmenilo se sve. Prvi dolazak ovde, srušeno sve kao posle neke kataklizme. Osećanja su onda gora kad se dolazi na zadušnice, zbog onoga zbog čega se dolazi. Ne znam da li će biti bolje, i ne verujem. Da tuga bude još veća, narod koji dolazi ovde, sve ga je manje i manje, pa samim tim, i taj psihološki deo bude loš. Nadam se u nešto bolje i da će jednoga dana neko ove porušene spomenike podignuti i pustiti mrtve na miru", kaže Ilić.

Slavica Jargić navodi su joj osećanja pomešana, ali slika koju svaki put zatekne ostavi je nemu.

"Vandalizam, šta da kažem. Srećna sam što još uvek ne vade kosti i ne diraju mrtve duše. To me još malo teši. Ja dok sam živa dolaziću, sa mužem, a deca i ne moraju. Verujem da će nešto da se promeni i treba. Bilo je faza kada su prepoznavali spomenike, pa su trebali da podižu spomenike, ali od toga nema ništa. Možda jedno košenje u godinu dana, kako ne bismo zapali u rupe. Mi bismo sami održavali, ali ne možemo", ističe Jargić.

Milica Kasalović kaže da je na ovom groblju po četvrti put, zajedno sa svojom porodicom.

"Ovi prizori deluju jako zastrašujuće za naš srpski narod na Kosovu i Metohiji. Kada shvatimo da ostaci naših predaka počivaju u ovakvom haosu i nemiru, jako je bolna scena i prizor. Često smo ovde sa majkom, sestrom i članovima porodice", poručuje ona.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading