DVE ZEMLJE DALE MIG PRIŠTINI Danas je tačno godinu dana otkako je Kurti doneo jednu od najsuludijih odluka
Foto: Alo/Alo

Kako su nam rekli dobro upućeni sagovornici iz diplomatskih krugova, Berlin i London (koji i inače poslednjih godina kontrolišu Kurtija više nego Amerikanci, jer su se u Vašingtonu od njega donekle distancirali) pre godinu dana su direktno podstakli premijera lažne države da spusti rampu za robu iz centralne Srbije.

- Da su zaista hteli da ga odvrate od tako nečega, to su mogli da urade na hiljadu i jedan način. Ali ne samo da to nisu želeli već su i direktno učestvovali u osmišljavanju mere koju oni vide kao dodatni pritisak na Beograd, a Kurti kao način da što više maltretira i mrcvari srpsko stanovništvo, jer mu je krajnji cilj da što više Srba napusti Kosovo i Metohiju - objašnjava jedan od naših sagovornika.

Kako nam je rekao, malo koji potez je Aljbin Kurti povukao a da se prethodno nije konsultovao sa mentorima u Berlinu i Londonu. 
- Svako malo on tamo i putuje. Čim je neka kriza na pomolu, eto ga Kurti u Velikoj Britaniji ili Nemačkoj - ističe naš sagovornik.

Govoreći o suludoj zabrani, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je odluka vlasti privremenih prištinskih institucija da se zabrani roba iz centralne Srbije na Kosovu i Metohiji sramna i anticivilizacijska, a da na tu odluku niko iz međunarodne zajednice ne reaguje. 
- Reč je o najdrastičnijem kršenju ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji sa ciljem njihovog proterivanja. Apsolutno je nepojmljivo da se u srcu Evrope gaze osnovne evropske vrednosti, a to je pre svega sloboda kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala - istakao je Petković.

Petar Petković

Printscreen

 

Ukazao je da za godinu dana te zabrane Prištine niko sem zvaničnog Beograda gotovo ne reaguje iako su se zvaničnici Srbije obraćali predstavnicima međunarodne zajednice desetinama puta.

U međuvremenu, za proteklih godinu dana, nekadašnje proizvode iz centralne Srbije, ponajviše prehrambene i one iz segmenta kućne hemije, zamenila je roba iz Severne Makedonije, Albanije, Hrvatske, Grčke... Kako su objavile "Novosti", građani severnog dela Mitrovice žale se da je sva ta roba, osim što je sumnjivog kvaliteta, znatno skuplja od one koju su nudile srpske kompanije. Dodatan problem je što su sve cene izražene u evrima, jer bi se svako ko bi ih izrazio u dinarima suočio s odmazdom Aljbina Kurtija i njegovih specijalaca.

Inače, na Kosovo i Metohiju godinu dana ne stižu ni novine iz Beograda, što je veliki problem za mnoge građane koji su navikli da se informišu iz štampanih medija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zlo

14.06.2024 18:23

U nekim zemljama stanuje zlo. Zele ratove ,krv, tudje bogastvo otimaju. Vreme da se plate dugovi.