ovk svedok
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

- Grupa naoružanih muškaraca sa trakama na rukama sa oznakama OVK su ga odvele. Svedok je, navodno, vezan i sa povezom preko očiju, pretučen i odveden u praznu kuću, gde je maltretiran, i nakon toga odveden u nedovršenu kuću i zajedno sa drugim ljudima smešten u podrum, gde su ispitivani i premlaćivani - piše u sudskoj dokumentaciji na osnovu ranije izjave svedoka tužiocima, a prenose Novosti.

U sudnici je, u sažetku izjave, navedeno da je svedok sa još dvojim zatvorenika uspeo da pobegne i potraži pomoć KFOR. 

Pre ovog svedoka, dva dana je govorio austrajski diplomata Jan Kikert koji je istakao da je u leto 1999. bilo "iseljavanja i ubistava" Srba, ali i da je "Tači javno osuđivao zločine i pozivao da oni prestanu, te da svi Srbi koji nisu ranije počinili zlodela nad Albancima ostanu na tzv.Kosovu".

Kikert je rekao da su se Tači i tadašnji komandant tzv. Kosovskog zaštitnog korpusa Agim Čeku u julu 1999. "distancirali" od masakra nad 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko i obećali brzu istragu. A da će se lično uključiti u istragu tada je, po Kikertu, obećao i šef Unmika Bernar Kušner.

Ipak, počinioci zločina u Starom Grackom nikada nisu pronađeni i tu leži odgovor na pitanje o "iskrenosti" Tačija i Kušnera. 

Optužnica "četvorku" tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najmanje 102 ubistva u 42 nelegalna pritvora na Kosovu i Metohiji i u Albaniji od marta 1998. do septembra 1999, nad Srbima, Romima i "nelojalnim" Albancima. 

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su i: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading