NATO
Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert (STR)

Delegacija Skupštine Srbije istakla je u saopštenju i da nije bila konsultovana tokom procesa donošenja današnje odluke da tzv. skupština Kosova postane pridruženi član kao i da rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO.

U saopštenju se ističe i da predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. skupštini Kosova, niti nakon potvrđivanja ove odluke.

Srpska delegacija je zahvalila delegacijama koje su pokazale razumevanje za naše argumente, koje su, kako se navodi, odolele pritiscima i koje su se založile da takva odluka ne bude usvojena.

- Danas smo svi svedočili veoma opasnom presedanu koji se dogodio u Parlamentarnoj skupštini NATO - ističe se u saopštenju.

Delegacija Srbije ukazuje da su odlukom da tzv. skuština Kosova dobije status pridruženog člana, dodatno pogoršani uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji, a da oni, već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi, kao u getu.

Delegacija je ocenila i da je odlukom PS NATO premijer privremenih prišitnskih institucija Aljbin Kurti nagrađen za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga, kako se dodaje, upozoravali i EU i NATO i drugi međunarodni faktori.

- Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teritoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo - ukazuje se u saopštenju.

Delegacija Skupštine Srbije ocenjuje i da su ovom odlukom PS NATO dodatno ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina.

- Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine - zaključuje se u saopštenju delegacije Srbije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading