Aljbin Kurti
Foto: Alo/Printscreen

Saopštenje vam prenosimo u celosti:

Danas smo svi svedočili veoma opasnom presedanu koji se dogodio u Parlamentarnoj skupptini NATO.

Da bude nedvosmisleno jasno – danas su odlukom da takozvana „Skuština Kosova“ dobije status pridruženog člana, dodatno pogoršani uslovi za život svakom Srbinu na Kosovu i Metohiji. Oni već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi – žive kao u getu. 

Danas je nagrađen Aljbin Kurti za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga i sami upozoravali EU, NATO i drugi međunarodni faktori. 

Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teitoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo. 

Ovom odlukom Parlamentarne skupptine NATO dodatno su ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina.

Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Napominjemo da naša delegacija u PS NATO nije bila konsultovana tokom pricesa donošenja ove odluke 

Rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO. 

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije posebno zahvaljuje svakoj delegaciji koja je pokazala razumevanje za naše argumente, koja je odolela pritiscima i koja je apelovala da takva odluka ne bude usvojena. Pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“ – Španija, Rumunija, Slovačka i Grčka, ovakvu odluku nisu podržale ni poslanici iz zemalja koje su priznale JPNK – Francuska i Italija. Posebnu zahvalnost naša delegacije izražava delegacije Mađarske koja je izričito glasala protiv ove odluke. 

Predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. „Skupštine Kosova“, niti nakon potvrđivanja ove odluke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading