PRIŠTINA UBIJA DIJALOG Petković pisao Lajčaku
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

On je u pismu upućenom Lajčaku, u koje je Tanjug imao uvid, zatražio od njega da verodostojno izvesti države članice EU o destabilišućem delovanju Prištine i gaženju dijaloga i zatražio konkretne korake kojima bi se ubuduće svi jednostrani i nasilni akti Prištine onemogućili.

Petković je naglasio da je ova nova jednostrana akcija, u kojoj su bili angažovani i pripadnici specijalne jedinice tzv. ROSU, sastavljene isključivo od albanskih pripadnika, nastavak etnički motivisanog nasilja protiv Srba, kojom Priština ciljano remeti njihovu svakodnevicu i za njih namerno kreira nepodnošljive uslove za život.

Dodao je da je Priština upadom direktno zgazila autoritet EU, kao i da je to direktan atak na javno izneto očekivanje Lajčaka da je moguće da će u narednom periodu moći da sazove još jedan sastanak, a povodom odluke Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na KiM. Međutim, Priština je delima dokazala da je ne zanimaju ni pregovori, ni stavovi EU, niti život Srba, naglasio je Petković podsetivši da je do upada u ekspoziture Poštanske štedionice na severu KiM došli svega tri dana nakon poslednje, sedme runde dijaloga u Briselu.

- Podsećam Vas da je Priština tokom svih tih sastanaka uporno odbijala predlog Beograda da se strane obavežu da će odbaciti svaki jednostrani potez koji vodi eskalaciji. Time je i pred Vama i Vašim saradnicima otvoreno potvrdila šta je njen cilj, što je samo materijalizovala, nebrojenim po redu, jednostranim nasilnim aktom protiv Srba - naveo je Petković.

Kako je napisao tražimo da hitno i verodostojno izvestite države članice o svim navedenim činjenicama u vezi proteklih sedam rundi pregovora, da jasno označite Prištinu kao destablišući faktor u tom kontekstu i da delujete kako bi se svi njeni jednostrani i nasilni akti poništili i ubuduće onemogućili.

- Ukoliko to ne učinite, prištinski plan ubijanja Dijaloga suštinski će biti ispunjen, što će dodatno otežati ionako katastrofalan položaj Srba koji se nalaze pod prištinskom okupacijom i terorom - napisao je Petković.

Dodao je da je sada poslednji trenutak da se Priština onemogući da nadalje sprovodi ovakve jednostrane i eskalatorne mere i vrati se za pregovarački sto kako bi se pronašlo rešenje problema.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading