OGLASIO SE RUSKI PATRIJARH NAKON ZABRANE ULASKA NA KIM PATRIJARHU PORFIRIJU! ''Gest neprijateljstva prema crkvi Svetog Save''!
Foto: AP/Foto: AP

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril osudio je nedavnu zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju srpskom patrijarhu Porfiriju i grupi arhijereja Srpske pravoslavne crkve

- Ožalošćen sam i ogorčen uskraćivanjem prava na ulazak na teritoriju Kosova i Metohije Vašoj Svetosti i sedmorici arhijereja koji su bili u Vašoj pratnji na putu do manastira Pećka Patrijaršija, gde je, po ustaljenoj tradiciji, božanstvenom liturgijom trebalo da bude otvoren Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve - naveo je Kiril u poruci upućenoj srpskom patrijarhu Porfiriju.

Patrijarh moskovski i cele Rusije ističe da je taj korak "gest neprijateljstva prema Crkvi Svetog Save i demonstrativno poricanje njene velike duhovne i istorijske uloge povezane sa njenim vekovnim prisustvom na Kosovu".

OGLASIO SE RUSKI PATRIJARH NAKON ZABRANE ULASKA NA KIM PATRIJARHU PORFIRIJU! ''Gest neprijateljstva prema crkvi Svetog Save''!

VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

 

Posebnu zabrinutost u Ruskoj pravoslavnoj crkvi izazivaju i vesti o sve težim uslovima opstanka srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, brutalnim pritiscima na našu bespomoćnu braću od strane bezbednosnih snaga režima u Prištini, kao i nove pretnje koje su se nadvile nad drevnim svetinjama srpskog pravoslavlja - navedeno je u poruci objavljenoj na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini 13. maja nisu dozvolile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđe na KiM, kako bi u Pećkoj patrijaršiji prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora SPC.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading